Anadolu Kartalları

ANADOLU KARTALLARI
“Vatan Kanatlarımızın Altında”

Çocukluklarından beri uçma hayali ile yaşamış beş Harbiye’li:
Türk Yıldızları (Uçuş Gösteri Ekibi) arasına katılma hayalini gizleyen, herkesin “doğuştan pilot” dediği, ailenin tek çocuğu Onur…
Onur’la birlikte büyümüş şehit pilot kızı Ayşe,
Belki de uçmaktan çok Ayşe’nin yanında olmak için pilot olmak isteyen Mustafa,
Uçabilmek için her türlü fedakarlığa katlanan Tunç
ve grubun neşe kaynağı Fatih…

Eskişehir Hava Hastanesi’nde detaylı muayenelerden geçerler ve Çiğli Uçuş Okulu’nun sert mizaçlı Filo Komutanı Kemal’in öğrencileri olurlar.

Aylar süren zorlu, stresli ve yorucu eğitimler sırasında birbirlerine destek olurlar. Onur; ilk yalnız uçuşu sonucunda öğrendiği acı habere ve sevgilisi Burcu’nun kendisini terk etmesine rağmen, Kemal Binbaşı’nın desteği ile Uçuş Okulu’ndan mezun olur.

Uçuştan elenen Tunç ve helikopter pilotluğunu tercih eden Fatih ile yolları bir süreliğine ayrılır. Konya ve Ankara’daki zorlu harp eğitiminin ardından Onur F-16 pilotu, Ayşe ve Mustafa ise F-4 savaş uçağı pilotları olmuştur.

Beş arkadaşı yıllar sonra yeniden bir araya getiren şey Uluslararası Anadolu Kartalı Tatbikatı’nda yaşadıkları olacaktır.

ANADOLU KARTALLARI
“ YAPIM NOTLARI “

Anadolu Kartalları filminin yapım süreci 2010 yılının Aralık ayında başladı.
2008 yılından beri Hakan Evrensel tarafından yazılmakta olan senaryo gerekli izin ve onay süreçleri tamamlandıktan sonra Yönetmen Ömer Vargı, Hakan Evrensel ve Erol Hızarcı’dan oluşan ekip tarafından son haline getirildi. Senaryo çalışmaları sırasında yüzlerce pilot, pilot adayı, yer uçuş ekipleri ve uçak bakım ekipleriyle saatler süren röportajlar, görüşmeler yapıldı. Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı subay ve astsubayların iş ve eğitim hayatlarının geçtiği üsler, briefing salonları, sosyal alanlar ve uçak hangarlarında tüm yaşamları onlarla birlikte tecrübe edildi.
2011 Şubat ayında mekan keşif ve gezi çalışmaları başladı.
Filmin çekimlerinin yapılması öngörülen Konya 3. Ana Jet Üssü, İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üssü, Eskişehir Uçuş Sağlık Merkezi ve İstanbul’daki Hava Harp Okulu’na sayısız geziler yapıldı. Dört ay süren ve filmde görev alacak kalabalık bir ekibin katıldığı bu gezilerde çekilen fotoğraf ve videolar, alınan bilgiler ışığında “Anadolu Kartalları” filminin sekiz haftalık çekim programı oluşturuldu.
Haziran ayında başlayacak çekimler öncesinde film oyuncuları, Hava Harp Okulu, Konya 3. Ana Jet Üssü, İzmir Çiğli 2. Ana Jet Üssü ve Eksişehir’de konakladılar. Pilotlar ve yer ekipleriyle uzun saatler geçirdiler. Pilot eğitim test süreçlerinin tamamına tanıklık edip, bazı eğitimlere bire bir katıldılar.
35 mm formatında çekilecek “Anadolu Kartalları” için yönetmen Ömer Vargı’nın en büyük isteği minimum sayıda bilgisayar efektinin kullanıldığı bir film yapabilmekti. Yoğun uçak ve hava çekimleri gerektiren film için dünyada “live action hava çekimi” yapan tek çekim ekibi olan Wolfe Air/Learjet ekibi ile görüşmelere başlandı. Wolfe Air ekibi tarafından çekim , ekipman ve bütçe planlaması için taslak fotoğraflar ve detaylı story board çalışmaları yapıldı.
Temmuz ayında Konya 3. Ana Jet Üssü’ne intikal eden ve 8 kişilik deneyimli bir kadroya sahip olan Learjet ekibi, 5 gün süren hava çekimlerinde “dünyada havadan havaya yapılan en yakın plan uçuş çekimleri”ni  gerçekleştirdi. Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı 7 farklı uçağın (KT-1, T-37, T-38, C-130, F-5, F-4 VE F-16) çekimleri için bu uçakların pilotlarıyla yapılan detaylı uçuş briefing toplantıları ve sağlanan koordinasyon ile yapılan çekimler sonucunda, yakın olan (close up) sahneler haricinde hiç bilgisayar efekti kullanılmadan inanılmaz uçuş görüntüleri elde edildi.
Konya’da gerçekleştirilen “Uluslararası Anadolu Kartalı Tatbikatı”nın belli bir bölümünde de yer alan film ekibi farklı ülkelere bağlı uçaklar ve uçuş ekiplerinin görkemli görüntülerini de filme aldı.
Konya’da 5 hafta süren çekimlerin ardından film ekibi İzmir’e geçti. Çiğli 2. Ana Jet Üssü’ndeki yoğun pilot adayı eğitim faaliyetleri de filmin ilgi çekici bölümlerini oluşturdu. Yoğun sıcak altında gerçekleştirilen çekimler 3 hafta sürdü.
İzmir’de Çiğli 2. Ana Jet Üssü’nün dışındaki ana çekim mekanlarından biri de Foça İlçesi oldu. Doğal güzelliklere sahip Foça’da, pilot adaylarının sosyal hayattaki anları filme alındı. Çekimler sırasında Foça halkı, filmin genç oyuncu kadrosuna yoğun ilgi ve sevgi gösterdi.
Ağustos ayının başında İstanbul’da filmin en görkemli sahnelerinden biri olan Hava Harp Okulu mezuniyet sahnesi çekildi. Hava Harp Okulu’ndaki gerçek teğmen adaylarının da katılımıyla aslına uygun olarak gerçekleştirilen bu kalabalık ve büyük sahne filmin en heyecan verici sahnelerinden biri.
Ağustos ayının sonunda İstanbul semaları, Türk yıldızları ve Solotürk’ün boğaz üzerinde müthiş bir şov gerçekleştirdiği uçuşlara sahne oldu. “Anadolu Kartalları” filminin görkemli final sahnesi için gerçekleştirilen bu özel uçuş tüm İstanbul’lulara da keyifli ve unutulmaz anlar yaşattı.
Ağustos ayında tamamlanan çekimlerin ardından yoğun bir post prodüksiyon dönemi başladı.
Filmin montajının tamamlanmasının ardından yakın plan uçuş sahnelerinin özel efekt uygulamasına başlandı. Sinefekt’te kalabalık bir ekip tarafından gerçekleştirilen bu çalışmalar ortaya son derece gerçekçi ve dünya standartlarında sonuçlar ortaya çıkmasını sağladı. Tüm bu sürece paralel olarak ilerleyen ses çalışmaları Zound İstanbul Stüdyoları’nda başladı. 13 kişilik bir ses ekibi tarafından hava üslerinde pist kenarları, uçuş kontrol kulesi ve uçak içlerinden kaydedilen ve bu anlamda alanında ilklerden biri olan ses efektleri ve pre-mix çalışmaları yönetmen Ömer Vargı’nın da yönlendirmeleriyle Eylül ayı sonuna kadar İstanbul’da devam etti. Filmin final mix çalışmaları Ekim ayında Londra’da Point 1 Post Stüdyoları’nda gerçekleşti. Bir çok ünlü Hollywood ve Avrupa filminin de final mix çalışmalarını yapan Graham Daniel tarafından yapılan final mix’de özellikle final sahnesinde 300’e yakın ses kanalı kullanıldı.
“Anadolu Kartalları” filminin müzik çalışmaları Ozan Doğulu tarafından gerçekleştirildi. Ünlü müzisyen Mayıs ayında yayınlanan ilk teaser fragmandan beri sürdürdüğü müzik çalışmalarına filmin çekimlerinin bitmesi ile birlikte hız verdi. 50 kişilik Orkestra İstanbul tarafından canlı olarak İmaj Stüdyoları’nda kaydedilen film müzikleri 5.1 sinema mix yapılarak filme eklendi.
Filme orijinal müzik anlamında bir önemli katkı da Kenan Doğulu’dan geldi. Sözü ve müziği Kenan Doğulu’ya, düzenlemesi Ozan Doğulu’ya ait olan “Güle Güle” isimli şarkı ilk kez “Anadolu Kartalları” filmiyle seyircilerle buluşacak. “Güle Güle” şarkısı özel bir klip çalışması yapıldı. Tanınmış reklam yönetmeni Ketche tarafından çekilen klipte film oyuncuları da yer aldılar.
Filmin müzikleri içerisinde ayrıca “maNga”ya ait iki şarkıda yer alıyor : “Tek Yön Seçtiğim Tüm Yollar” ve “Fly to Stay Alive” şarkıları “Anadolu Kartalları”nda seyirciyle buluşuyor.
Fidalab Film Laboratuvarları’nda kopyaları üretilen “Anadolu Kartalları” ana sponsoru olan “VESTEL’İN KATKILARI” ve Tiglon dağıtımıyla tüm Türkiye’de 275 kopyayla 28 Ekim 2011 de vizyona girecek.
Filmin Avrupa vizyonu ise 3 Kasım 2011 tarihinde, Kinostar dağıtımıyla Almanya, Hollanda, Avusturya, Belçika, Fransa, İngiltere, İsviçre ve Danimarka’da vizyona girecek.

www.anadolukartallarifilm.com

Resimler:

Bir yanıt yazın