Ah Yalan Dünyada: Neşet Ertaş

Ah Yalan Dünyada
NEŞET ERTAŞ

Hayattayken UNESCO tarafından “yaşayan insan hazinesi” ilan edilen, Türk Halk Müziği ve Orta Anadolu Türkmen Abdal Müzik geleneğinin en büyük ses ve saz ustalarından Neşet Ertaş’ın hayatı, sanatı ve felsefesi “Ah Yalan Dünyada” belgeseliyle izleyiciyle buluşuyor.
Atalay Taşdiken ve Hacı Mehmet Duranoğlu imzasını taşıyan belgesel, Sinema Genel Müdürlüğü’nün katkılarıyla ve Kalan Müzik işbirliğiyle hazırlandı. Yaklaşık bir yılda tamamlanan belgesel için kurumsal ve kişisel arşivlerden çok özel ses ve görüntü kayıtları bir araya getirildi, Neşet Ertaş hakkında bugüne kadar yazılan bütün kitaplar ve diğer bilimsel yayınlar tarandı. Neşet Ertaş’ın şimdiye kadar bilinmeyen bir çok anı ve konuşmalar ilgili Hasan Saltık, Bayram Bilge Tokel, Erol Parlak, Uğur Yücel, Can Dündar, Cengiz Özkan, Erdal Erzincan, Erkan Mumcu, Reis Çelik, Feryal Öney, Vedat Yıldırım, Candan Murat Özcan, Sebahat Deniz, Derviş Deniz, gibi önemli isimler detaylı röportajlar kaydedildi.
Neşet Ertaş’ın bugüne kadar bilinen yaşam öyküsünün ötesinde duygu dünyası ve felsefesi üzerine yoğunlaşan belgeselde, özellikle Usta’nın az bilinen Almanya yaşamı ve sonrasında Türkiye’ye dönüş süreci ayrıntılı bir şekilde ele alınıyor. Neşet Usta Almanya’ya göç bir süre sonra yaptığı bestelerden birinde,
Bu ayrılık sana da kar etti,
Ağla sazım ağlanacak zamandır
Bu hasretlik her günümü zar etti,
Ağla sazım ağlanacak zamandır,

diyerek, yalnızlığını, hasretini dile getirerek ‘Kendimle, duygu dünyamla en çok hesaplaştığım zamanları yaşadım ve ben artık unutuldum, zannediyordum’der. Okumaya devam et “Ah Yalan Dünyada: Neşet Ertaş”