Ertuğrul 1890

Ertuğrul 1890

Konu: 1887 yılında bir Japon heyetinin İstanbul’a gelmesinin ardından, iade-i ziyaret olarak Osmanlı fırkateyni Ertuğrul’un Japonya’ya gönderilmesi kararlaştırıldı. Sultan II. Abdülhamit’in doğuya açılma siyasetine hizmet edecek böyle bir gemi ziyareti, geminin uğradığı limanlardaki insanlara da Osmanlı’nın hâlâ bir cihan devleti olduğunu ispatlamış olacaktı.
Gemi, 14 Temmuz 1889 tarihinde 54 subay, 622 Harp Okulu öğrencisi, erbaş ve erler olmak üzere toplam 681 kişiyle yola çıktı. Gemide, Japon İmparatoru Meiji’ye sunulmak üzere bir Osmanlı imtiyaz nişanı ve pek çok kıymetli hediye bulunuyordu. Ertuğrul, rotası üzerinde bulunan birçok limana uğradıktan sonra Yokohama Limanı’na ulaşıldığında takvimler 7 Haziran 1890’ı gösteriyordu.
Ertuğrul, üç ay boyunca Japonya’da kaldı. Personel, her limanda olduğu gibi burada da büyük ilgi gördü ve resmî görevler yerine getirildi. Ancak kolera salgını, geminin yakasını bırakmıyordu. Bu sefer ciddi karantinalar gerektirecek boyutlara ulaşmıştı. Nihayet bu hastalık yüzünden yola çıkmakta gecikildi ve dönüş için 15 Eylül tarihi belirlendi. Bu tarih, Japon sularında fırtınalar mevsiminin ortasıydı. Nitekim gemi yola çıktıktan bir gün sonra şiddetli bir fırtına baş gösterdi. Dalgalar, gemiyi bordadan dövmeye başladılar. Bir ara, grandi direği çöktü. Derken, kömürlükler su aldı. İki gün boyunca dalgalar üstündeki mücadele devam etti. Artık ne geri dönebiliyorlar, ne ileri hareket edebiliyorlardı. Gemi sürükleniyordu. 18 Eylül Perşembe günü, gemi Kashinozaki’ye doğru yöneldi. Okumaya devam et “Ertuğrul 1890”