Farklı nedenlerle Amsterdam’dan Fas’a doğru macera dolu bir yolculuğa çıkan iki arkadaşın kalpleri sarıp sarmalayan sıcacık hikâyesi. Emmy Ödülü adayı TV dizisinden uyarlanmış.
DUNYA & DESIE, iki yakın arkadaşın hikâyesini anlatan bir yol filmi. Dünya, ramazan, imamlar ve Mekke sembolleriyle yetiştirilmiş Faslı bir kızdır. Desie ise, peynir, tahta nalınlar ve laleler kadar Hollandalıdır. 18. yaş gününde, Dunya ailesinin onu Faslı bir kuziniyle evlendirmek istediğini öğrenir. Fakat bu fikir ona pek de cazip gelmemektedir. Bu esnada Desie hamile kalmış ve babasıyla görüşmeye karar vermiştir. Babasının Fas’ta yaşadığını öğrenen Desie, onu bulmak üzere Dunya’yla birlikte Fas’a doğru, son derece heyecan verici ve macera dolu bir yolculuğa çıkacaktır. Ancak Fas Amsterdam değildir. Yolculuk boyunca yüz yüze kalacakları kimi olaylar onları hayatları üzerine yeniden düşünmeye ve belli kararlar almaya sevk edecektir.
ORJ ADI: DUNYA & DESIE
TÜRKÇE ADI: DÜNYA İLE DESIE
VİZYON TARİHİ: 06 Şubat 2009
YÖNETMEN: DANA NECHUSTHTAN
CAST: MARYAM HASSOUNI, EVA VAN DE WIJDEVEN, THEO MAASSEN, CHRISTINE VAN STRAALEN
SENARYO: ROBERT ALBERDINGK THIJM
GÖRÜNTÜ YÖN: BERT POT
SOUND DESIGNER: GERT JANSSEN
SOUND ENGINEER: DIRK BOMBEY
MUSIC: STEVE WILLAERT
KURGU: JP LUIJSTERBURG
GENRE: KOMEDİ-DRAMA-TEEN
SÜRE: 96 DK
DİL: DUTCH-MOROCCAN
SOUND: DOLBY SRD
İTHALAT: A+ FILM (CINEMATEK)
DAĞITIM: TIGLON
CAST
MARYAM HASSOUNI
Maryam Hassouni (1986), çıkışını DUNYA & DESIE dizisiyle gerçekleştirdi. Üç sezonluk başarılı bir kariyerden sonra pek çok farklı rollerde göründü. OFFERS isimli TV filmiyle Emmy Ödülü’ne layık görüldü.Geçtiğimiz yıl ise KICKS isimli uzun metrajlı bir film ile SHOUF SHOUF DE SERIE’de rol aldı.
2008 Berlin Film Festivali’nde, Maryam Hollanda’nın parlayan yıldızlarındandı.
EVA VAN DE WIJDEVEN
DUNYA & DESIE dizisindeki çıkışından sonra, Eva van de Wijdeven (1985), BAANTJER, KEIJZER & DE BOER ADVOCATEN ve GRIJPSTRA EN DE GIER gibi çeşitli dizilerde rol aldı. İki yıl önce, VUURZEE isimli televizyon dizisindeki oyunculuğuyla herkesi derinden etkileyen Wijdeven, dizideki rolünü bu sezon da sürdürüyor.
KARAKTERLER
DUNYA
Dunya, 18 yaşında, gazetecilik eğitimi alan son derece zeki bir genç kızdır. Faslı ebeveynleri Nebil, Kenza ve kardeşi Sufyan’la birlikte kuzey Amsterdam’da yaşamaktadır. Dunya sakin, dikkatli fakat bir o kadar da şüphecidir. Hayat ve anlamı üzerine derinlemesine düşünen, ince eleyip sık dokuyan bir mizaca sahiptir. Ancak ne yazık ki, gerçekler hesaba kitaba gelmemekte; evdeki hesap çarşıya uymamaktadır. Ailesinin inanç ve kuralları, Hollanda toplumunun gerçekleri ve kendi ilkeleri arasında sürekli bir uzlaştırma gayretiyle yaşayan Dunya’nın zaman içerisinde ciddi çatışmalara sürüklenmesi kaçınılmaz olacaktır.
DESIE
Desie (18) ise, yaşam pratiği açısından Dunya’nın tam tersidir. Atak, doğrudan, kendini sonuna kadar ifade eden ve parlayıcı bir tabiata sahiptir. Bir kuaförde çalışmakta ve kazancıyla sürücü dersleri almaktadır. Özgürlüğüne ve bağımsızlığına son derece düşkün olan Desie, terk edilme korkusu yüzünden ciddi ilişkiler yaşamaktan kaçınmaktadır. Duygusal yapısı, onu ölçülü hesaplı davranmaktan alıkoymaktadır. İlkesi, “Sorun seni takana kadar sen sorunu takma”dır. Aslında bu sert ve huysuz görünüşün ardında gayet hassas ve sevecen mizaç taşıyan Desie, kolayca darılıp bir anda tüm dünyaya sırt çevirebildiği gibi, yine birdenbire bütün kızgınlığını unutuvermek gibi bir meziyete sahiptir.
EKİP
Dana Nechushstan – yönetmen
Filmografi:
2006 NACHTRIT (Golden Calf Best Actor, Golden Calf Best Supporting Actor, nomination
Best Film, Best Supporting Actress 2006)
2005 OFFERS (Emmy Award Best Actress 2006, nomination Rocky Banff Award Canada 2006)
2002-2004 DUNYA & DESIE series 1, 2, 3 (awards, i.a.: Premios Ondas 2002, Best television script
2003, Golden Statue Best Dutch Television Drama & Best Actress 2004, Prix Jeunesse
2004, De Grote Kinderkast 2004, nomination Rocky Banff Award Canada 2004,
Nomination Emmy Award 2004 & 2005)
2001 DE BELAGER (Golden Calf Best Actor, Nomination Best TV Drama, Best Actress)
2000 TOTAL LOSS (Nomination Best Screenplay; Rotterdam Film Fund 2000)
Biyografi
Dana Nechushtan Hollanda Film ve Televizyon Akademisi’nin senaryo ve yönetmenlik bölümünden 1994 yılında mezun oldu. Bir dizi drama ve televizyon filminden sonra, ilk uzun metrajlı filmi olan TOTAL LOSS’u çekti. BELAGER isimli televizyon filmi, en iyi erkek oyuncu dalında 2000’de Altın Buzağı ile ödüllendirildi. 2002-2004 yılları arasında, DUNYA ve DESIE’nin 1, 2 ve 3. bölümlerini yönetti. Son derece iyi tepkiler alan dizi, ona en iyi televizyon draması dalında Altın Heykel, Prix Jeunesse ve Grote Kinderkast ödüllerini getirdi.
Geçtiğimiz yıl vizyona giren uzun metrajlı filmi NACHTRIT’le de en iyi erkek ve yardımcı erkek oyuncu dalında iki Altın buzağı birden kazandı.
Robert Alberdingk Thijm – senaryo
Biyografi
1991 yılında Amsterdam Hukuk Fakültesini tamamladıktan sonra, Robert Alberdingk Thijm (1965) hayatını senaryo yazarı olarak sürdürmeyi seçti. Popüler komedi dizisi ‘IN DE VLAAMSCHE POT”un kimi bölümlerini yazdı. Yine VPRO için ‘ZEEUWS MEISJE’ isimli gençlik dizisiyle uluslar arası drama ödülüne layık görülen ‘DE DALTONS’u yazdı.
Mayıs 2000’de Norbert ter Hall, Alberdingk Thijm’in ilk uzun metrajlı filmi ‘MONTE CARLO’yu çekti. Yazar-yönetmen Jean van de Velde ile birlikte Robert, ‘ALL STARS’ isimli filmi VARA için televizyon dizisine dönüştürdü. Hemen ardından, NPS için bütün bölümlerinin yazımını gerçekleştirdiği ‘DUNYA AND DESIE’ geldi. Bu çalışma ona aynı zamanda uluslar arası ödüller de getirdi.
2006’da bir sirk ailesini anlattığı, ‘WALTZ’ isimli 7 bölümlük dramayı kaleme aldı; ardından 2007 kışında ‘De Daltons’un devamı geldi. Robert Alberdingk Thijm, Hollanda Film and Televizyon Akademisi, Scriptschool, UNIACC/Santiago de Chile, Rutger Hauer Film Factory ve Kind en Kleur and for Mediadesk’s Pygmalion kimi yerlerde senaryo yazım dersleri de verdi.
Filmografi:
2007 WALTZ – series in 7 episodes; director: Norbert ter Hall
2002-2004 DUNYA & DESIE series 1, 2, 3 (a.o: Zilveren Krulstaart, best television script 2003,
Premios Ondas 2002, Golden Statue Best Dutch Television Drama 2004, Prix Jeunesse
2004, De Grote Kinderkast 2004, Nomination Emmy Award 2004 & 2005)
2000 & 2007 DALTONS – series 1 & 2, director: Rita Horst (Prix Jeunesse International 2000, Grote
Kinderkast 2000, Golden Statue 2000, Zilveren Krulstaart, best television script 2001)
1999-2000 ALL STARS – 37 part series (Silver Rose Montreux 2000; Prix de la Presse Montreux
2000; Emmy Award 2000, Golden Statue 2001)
PRODÜKSİYON NOTLARI
Maryam Hassouni ve Eva van de Wijdeven:
Eva: “Fas gerçekten heyecan verici ve son derece ilginç bir deneyim oldu benim için. Ülkenin pek çok yerini görme fırsatım oldu. Fasça birkaç kelime öğrendim. Hatta bir keresinde Faslı kadınlarla birlikte bir otobüste giderken kendimi tutamayıp neredeyse konuşmaya dalıverecektim.!”
Maryam: “Ülke dışında çalışmanın gerçekten cesaret isteyen bir şey olduğunu gördüm. Uzun süre evden uzak olmak, neyle karşılaşacağını bilememek… Evet ben Faslıyım, ancak Fas son derece karmaşık bir kültürel yapıya ve farklı lehçelere sahip bir ülke. Mesela, benim de dâhil olduğum kuzey bölgesinin aksanı ve konuşma dili çekimlerin yapıldığı güneyinkinden tamamen farkı. Yine manzara ve yiyecekler de birbirinden tamamen farklı. Mesela Kazablanka, dağlarla çevrili Fas imgesinden çok uzakta, olağanüstü etkileyici bir görünüme sahip.
Yerel ekiple ilişkiler de çok özeldi. Eva: “Buradaki insanlar Gladyatör ve Babil gibi dev yapımların setinde görev almış son derece tecrübeli insanlar. Bizim işimizi pek çok açıdan, özellikle de dil açısından çok kolaylaştırdılar. Bizimle de İngilizce ve Fransızca anlaşabiliyorlardı. Boş zamanlarımızda da, çekimlerden sonra herkes birlikte takıldı. Hollanda Fas futbol maçları, danslar, yemekler…”
Dunya ve Desie’nin kişilikleri birbirlerinden tamamen farklı. “Dunya ılımlı, mütevazı ve entelektüel bir yapıya sahipken, Desie başıbozuk ve duygusal. Dunya gerçek aşka inanıyor, Desie’nin ise erkeklerle ilgili ciddi sıkıntıları var.” Dunya ve Desie dizisinde rol almak bizim açımızdan son derece kendiliğinden bir eylemdi; aklımıza ne esiyorsa onu yaptık diyen Eva, “Şimdi ise daha yaşlıyız ve geçen zaman zarfında sinema ve tiyatroda bir yığın farklı rolü oynadık. Doğrusu bu sefer altından kalkıp kalkamayacağımız konusunda endişelerim vardı. Fakat provalarda, on dakika içerisinde role adapte oluverdik. Desie’yi anlayabiliyor ve yaşatabiliyorum. Düşünsenize; okulu bitirmişsiniz, önünüzde bir hayat ve seçimler var. Hamilelik vs. İşte bu noktada babasına ihtiyaç duyuyor.” şeklinde konuşuyor.
Maryam: “Dunya kuzeniyle evlenecek olmasını mesele etmiyor. Onun tepkisi daha ziyade şöyle: Hımm, bir görelim bakalım, belki hoş bir çocuktur. Her reaction is something like: “I’ll see, maybe he’s a nice boy’. Evlilik burada, daha çok olay örgüsünün gelişeceği Fas’a gitmek için bir bahane gibi.”
PRODÜKSİYON NOTLARI
Dana Nechushtan:
“Gerçekçi üslubunun dışında, DUNYA ve DESIE’nin gücü senaryosu ve oyunculuğunda. Robert Alberdingk Thijm Dunya ve Desie’nin hayata bakışlarını, bütün karmaşıklığına rağmen son derece dokunaklı ve etkileyici bir biçimde veriyor. Herkesin yaşamla olan meselesi biriciktir ve Robert karakterlerinin bakış açısından bunu gayet direkt ve sıcak bir biçimde aktarmayı başarıyor.
DUNYA ve DESIE’de farklı kültürel ve etnik kökenler politik bir argüman olarak karşımıza çıkmıyor. Elbette bunun hiçbir etkisi olmadığını söylemiyorum, ancak Desie’nin problemi en az Dunya ve onun Faslı ailesinin problemi kadar önemli ve büyük.. Onların arkadaşlıkları sayesinde söz konusu kültürel arka plana nüfuz etme imkanına sahip oluyoruz. Ben, bu kinematik yaklaşımın Fas ve Hollanda toplumlarının birbirlerini anlaması; karşılıklı hoşgörüyü ve empatiyi geliştirmesi açısından gayet ufuk açıcı katkılar sağlayacağına inanıyorum”