FRANKENWEENIE
WALT DISNEY PICTURES
Yaratıcı dâhi Tim Burton, (Alice in Wonderland – Alis Harikalar Diyarında, The Nightmare Before Christmas – Noel Gecesi Kabusu) bir erkek çocuğu ile köpeğinin yürekleri ısıtan ilişkisinin konu edildiği “Frankenweenie” ile karşımızda. Beklenmedik bir şekilde çok sevdiği köpeği Sparky’yi kaybeden genç Victor, en iyi arkadaşını tekrar hayata döndürmek için bilimin gücüne baş vuruyor. Tabii birkaç küçük değişiklik yaparak… Evde yarattığı bu eserini saklamaya çalışırken Sparky dışarı çıkınca Victor’ın öğrenci arkadaşları, öğretmenleri ve kasabanın tamamı, elde edilen bu “yeni hayat” fırsatının, çok korkunç olabileceğini öğreniyor.
Bir stop-motion animasyon olan ve siyah-beyaz çekilen “Frankenweenie” 3 boyutlu olarak vizyona giriyor. Bu da klasik stili yepyeni bir boyuta taşıyor.
Tim Burton’ın “Frankenweenie”sinde genç Victor, sevgili köpeği Sparky’yi hayata döndürmek için bilimsel bir deney yapıyor ama istemeden de olsa bazı korkunç sonuçlarla karşı karşıya kalıyor.
NOTLAR:
• Tim Burton, “Frankenweenie,” fikrini ilk bulduğunda aklında uzun metrajlı, stop-motion bir animasyon film varmış. Bütçenin kısıtlı olmasından ötürü, 1984 yılında filmi canlı-aksiyon kısa film olarak çekip yönetmenliğini yapmış.
• “Frankenweenie”, Tim Burton’ın diğer stop-motion animasyon olan “Corpse Bride” (Ölü Gelin) ve “The Nightmare Before Christmas” (Noel Gecesi Kabusu) filmlerinin izinden gidiyor—Mevzu bahis iki filmde Oscar® Ödüllerine aday gösterilmişti.
• Film için 200’den fazla kukla ve set yaratıldı.
• Seslendirme kadrosunda, Burton’ın daha önceki filmlerinde çalışan dört oyuncu var: Winona Ryder (“Beetlejuice,” (Beterböcek) “Edward Scissorhands” (Makas Eller), Catherine O’Hara (“Beetlejuice,” (Beterböcek) “The Nightmare Before Christmas” (Noel Gecesi Kabusu), Martin Short (“Mars Attacks!” (Çılgın Marslılar) ve Martin Landau (“Ed Wood),” Sleepy Hollow” (Hayalet Süvari).
• Karakter isimlerinden birkaçı—Victor, Elsa Van Helsing, Edgar “E” Gore ve Bay. Burgermeister— klasik korku filmlerinden esinlenilmiştir.
Tür: Animasyon Komedi
Sınıflandırma: Henüz Belirlenmedi
Gösterim Tarihi: 9 Kasım 2012
Seslendirme Kadrosu: Winona Ryder, Martin Short, Catherine O’Hara, Martin Landau, Charlie Tahan, Atticus Shaffer, Robert Capron, Conchata Ferrell
Yönetmen: Tim Burton
Yapımcılar: Tim Burton, Allison Abbate
Sorumlu Yapımcı: Don Hahn
Senaryo: John August
Özgün Fikir: Tim Burton
FRANKENWEENIE PRODÜKSİYON NOTLARI
Disney’den, Tim Burton’ın görsel olarak çarpıcı, siyah beyaz, 3D stop motion animasyon filmi “Frankenweenie” geliyor. Seslendirmelerde Catherine O’Hara, Martin Short, Martin Landau, Charlie Tahan, Atticus Shaffer, Robert Capron, Conchata Ferrell ve Winona Ryder gibi isimler yer alıyor.
“Frankenweenie”, bir erkek çocuğuyla, köpeğinin yürek ısıtan hikâyesini anlatıyor. Çok sevdiği köpeği Sparky’yi beklenmedik biçimde kaybeden genç Victor, sevgili arkadaşını hayata döndürmek için bilimin gücüne başvuruyor, tabii birkaç ufak tefek değişiklikle. Evde yarattığı şeyi saklamaya çalışıyor, ama Sparky dışarı çıkınca, Victor’un okuldaki arkadaşları, öğretmenleri ve tüm kasaba halkı hayatın “Yeni tasmasının” korkunç bir canavar olabileceğini öğreniyorlar.
“Frankenweenie”, Sadece siyah beyaz olmasıyla değil, stop motion animasyon kullanarak ifade ettiği, vücut bulmuş masumiyetiyle, Tim Burton’ın gençliğinde etkilendiği klasik korku filmlerini örnek alıyor. Stop motion animasyon, hikâyenin basitliğine dayanarak, sunumuna derinlik ve nitelik ekliyor.
Disney için yaptığı ilk animasyon filmi olan “Frankenweenie”de yönetmen Burton’a, yapımcı Allison Abbate ve yönetici yapımcı Don Hahn eşlik ediyorlar. Abbate ve Hahn animasyon duayenleridir. Abbate “Demir Dev” ve Tim Burton’ın “Tim Burton’dan Ölü Gelin”inde, Hahn da Disney’in “Güzel ve Çirkin”iyle “Aslan Kral”ında yapımcılık görevi üstlenmişlerdir.
Senaryo yazarı John August hikâyeyi Lenny Ripps’in daha önce Tim Burton’ın bir fikrinden kaleme aldığı bir senaryodan uyarlamış. August’un yazdığı diğer filmler arasında “Karanlık Gölgeler”, “Tim Burton’dan Ölü Gelin”, “Charlie’nin Çikolata Fabrikası” ve “Büyük Balık” var.
Burton, Henry Selick, John Lassater, Brad Bird ve John Husker gibi animasyon ustalarıyla CalArts’ta eğitim aldı ve daha sonra animatör olarak Disney’e katıldı. Ama yeteneği ve benzersiz vizyonu Burton’ı kısa sürede, 25 yıldır seyircileri heyecanlandıran filmler yapmaya yöneltti.
Yaratıcı dehası hem normal hem de stop motion olarak birçok ödüllü film yapmasını sağladı. Burton’ın sevilen filmlerinden olan “Beter Böcek”, “Makas Eller”, “Charlie’nin Çikolata Fabrikası”, “Batman”, “Sweeney Todd: Fleet Sokağının Şeytan Berberi” ve yakın zamanda yaptığı “Alice Harikalar Diyarında” nesiller boyu sinemaseverleri eğlendirdi. “Alice Harikalar Diyarında” Komedi veya Müzikal Dalında En İyi Film ödülü için Altın Küre adayı olmuş, En İyi Sanat Yönetimi ve Kostüm Tasarımı dallarında iki Oscar kazanmış ve dünya çapında bir milyar dolardan fazla hasılat elde etmiştir.
“Frankenweenie” Tim Burton’ın üçüncü stop motion animasyon filmidir. Daha önceki iki hiti, En İyi Animasyon Filmi dalında Oscar adayı olan “Tim Burton’dan Ölü Gelin” ve En İyi Görsel Efekt dalında Oscar adayı olan “Noel Gecesi Kâbusu”dur.
Yaptığı işler, miras olarak bırakacak düzeyde olsa da, Burton yorumlarında konuya şöyle bir perspektif getiriyor: “Miras bırakma konusunu düşünmüyorum. Sokakta biri yanıma gelip de yaptığım bir işin onu pozitif olarak etkilediğini söylerse, benim için önemli olan sadece budur.”
“Frankenweenie” Vizyonu
Tim Burton “Frankenweenie” fikrini ilk düşündüğünde, bunu normal uzunlukta bir stop motion animasyon filmi olarak planladı. Ama bütçe kısıtlamalarından dolayı 1984 yılında, Disney için normal bir kısa film olarak çekti. Burton o dönemde, karakterleri hayal ettiği şekilleriyle çizmişti.
Uzun metrajlı animasyon filmi için bu orijinal çizimleri kullandı ve yeni karakterler için de yeni çizimler yaptı. Karakterlerin birçoğu 1930’lardaki klasik korku filmlerindeki karakterlerden modellendi, bazı karakter isimleri de bu filmlere saygı duruşu olacak şekilde seçildi.
Martin Landau’nun seslendirdiği Bay Rzykruski karakteri, “Mumya Evi”, “The Mad Magician” ve “The Fly” filmlerindeki rolleriyle iz bırakan merhum oyuncu Vincent Price’a bir selamdır. Price, 1982 yılında, Burton’ın, küçük bir çocuğun, Vincent Price olduğunun hayalini kurduğu, altı dakikalık kısa animasyon filmi “Vincent”taki anlatıcıyı seslendirmiştir. Price daha sonra Burton’ın fantastik filmi “Makas Eller”deki mucit rolünü oynamıştır. Bu, oyuncunun rol aldığı son filmdir.
Burton hep “Frankenweenie”nin uzun metrajlı bir filmini yapmak istedi. Küçük bir çocukken klasik korku filmlerini, özellikle de “Frankenstein”i izlemeye bayılırdı. Ama Burton’ı bu işe zorlayan şey, bir çocuk ve köpeği hikâyesine olan şahsi bağıydı.
Burton açıklıyor: “Frankenweenie’yi yapmak istememin asıl sebebi, büyürken korku filmlerini sevmemdi. Ama bir sebep de çocukken bir köpekle olan ilişkimdi. Bu, hayatınızda sahip olacağınız özel bir ilişkiydi ve çok duygusaldı. Köpekler insanlar kadar uzun yaşamıyorlar, bu yüzden bu ilişkinin sonunu yaşamak zorunda kalıyorsunuz. Bu, Frankenstein’in hikâyesiyle birleşince bana çok güçlü göründü ve benim için çok kişisel bir yâd etme durumu ortaya çıktı.”
Burton için korku filmleri, başka bir düzeyde hitap ediyor. Tıpkı peri masallarının ya da halk öykülerinin gerçek hayattaki olaylarla ilişkilendirilmesi gibi. “Frankenweenie”de stop motion animasyon kullanmak, Frankenstein hikâyesini yansıtıyor ve başka bir derinlik unsuru daha katıyor. “Yoktan bir şey var etme gücüyle ilgili bir şeydi, bu yüzden stop motion tercih ettim.” diyor Burton. “Bu, basitçe, cansız bir kuklayı alıp, ona hayat vermektir.”