İlahların Aşkı – Ondine

İLAHLARIN AŞKI
(ONDINE)

ONDINE lirik ve modern bir masal. Syracuse (Colin Farrell), İrlanda’lı bir balıkçıdır. Bir gün ağlarına takılan güzel ve gizemli bir kadınla (Alicja Bachleda) hayatı değişir. Küçük kızı Annie (Alison Barry) bu kadının büyülü bir varlık olduğuna inanmaktadır. Syracuse ise bu güzel kadına umutsuzca aşık olmuştur. Tüm masallarda olduğu gibi mutluluk ve karanlık bu hikayede yanyana gitmektedir. Senaryosu ve yönetmenliğini Neil Jordan’ın üstlendiği İrlanda kıyılarının büyülü dünyasında geçen filmin görüntü yönetmenliğini Christopher Doyle yapıyor.

ONDINEaşk, umut ve imkansız için savaşmayı anlatan bir aşk hikayesi.

Yönetmenin Notu

Bir Hollywood projesi olan Writer’s Strike sırasında bu hikaye aklıma gelivermişti. İrlanda’ya West Cork’daki evime döndüğümde bu masalı yazmaya başladım. Evimden yalnızca beş mil ötede çekimlerini yapmayı aklıma koymuştum. Ağlarına takılan genç bir kadının hayatını kurtaran yakışıklı balıkçının hikayesi… Hasta küçük kızı bu genç kadının büyülü güçlere sahip olduğuna inanmaktadır ve onunla ilgili hikayeler uydurmaktadır. Bu hikayeler genellikle yerel destanlarla ilgilidir. Denizde yaşayan canlılar, oldukları yere bağlı yaşamak zorunda kalanlar, nasıl karada az zaman geçirebildikleri… kendilerini kurtarana nasıl aşık oldukları, her dileklerinin yerine gelmesive denizin onları eninde sonunda geri çağıracağı ile ilgili masallar… Küçük kızın uydurduğu bütün hikayeler hiç beklenmedik biçimde teker teker gerçeğe dönüşür. Bütün bunlar genç balıkçı ve gizemli kadının arasında imkansız ama bir o kadar da romantik bir aşkı doğurur. İnsanoğlu hayatlarını bir masala çevirmek konusunda çok ısrarcıdır her nedense… Belki de gerçekler kabul edilemeyecek kadar zordur… Böyle olmasını isteriz, masal olsa daha kolaydır herşey, ya da böylesi işimize gelir… Belki de masaldır kimbilir?… – Neil Jordan

Filmin kasting çalışmalarına başlanıldığında Jordan Farrell’ın Syracuse karakteri için biçilmiş kaftan olduğunu düşünmektedir. “Bence Colin tamamen keşfedilmiş bir aktör değil. Onu TIGERLAND’de seyrettiğimde onun muhteşem olduğunu düşünmüştüm. Sonra bir çok büyük film yaptı ve bir yıldız oldu. Rol aldığı her filmde bir başka karakteri çoğunlula da aktif aksiyon sahnelerinde canlandırdığı rolleri izledim. Fakat onu Martin McDonagh ile birlikte IN BRUGES’da seyrettiğimde bambaşka bir Farrell ile karşı karşıya olduğumuzu gördüm.

Filmdeki denizden gelen gizemli kadın rolü için ise Jordan üzerinde hem yapımcıların hem de kendi çevresinin ünlü ve çok tanınmış bir kadın oyuncu seçmesi konusunda baskı vardır. “Ben dünya çapında çok da tanınmamış taze bir yüz ve isim arıyordum… Bunun için bir çok Rus, Polonya, Romanya yapımı film izledim. Trade adlı filmde ise aradığım gözleri buldum. Alicja Bachleda. Rol için mükemmel görünüyordu.”

Filmin çekimleri 2008 yazında İrlanda’da Güney Batı Sahillerinde başladı ve sekiz hafta sürdü. İrlanda sahilleri yaz bile olsa oldukça soğuk ve yağmurludur. Zorlu hava şartlarında çalışan ekibin başrol oyuncuları ise set koordinatörüMark Mottram, deniz sahneleri koordinatörü Alistair Rumball ve özel efekt yönetmeniKevin Byrne’dı. Rüzgarlı ve çoğunlula yağmurlu geçen çekim günlerinde oyunculardan Bachleda’nın sahnelerinin çoğunun suda olması oldukça zorlayıcıydı .Su buz gibi soğuk ve genç oyuncunun üzerinde genellikle sadece örgü bir elbiseden başka bir şey yoktur. Genç oyuncu için profesyonel bir yüzücü ve dalgıç olan Belinda dublörlük yapar fakat bir çok sahnede dublör kullanılamayacağından Bachleda İralnada’nın serin denizi ile tanışmak zorundadır.

ONDINE EFSANESİ

Deniz tanrısı Poseidon’un kızı Ondine bir şövalyeye aşık olur. Ondine aşkı uğruna ölümsüzlükten vazgeçer ve şövalye ile evlenir. Ancak bir süre sonra şövalye deniz kızından sıkılır ve başka bir kadınla birlikte olur. Fedakar kızının aldatılmasına kızan deniz tanrısı şövalyeye büyük bir ceza verir. Şövalye artık düşünmeden nefes alamaz ve kalbi atmaz, yani istemsiz hareketleri ancak istemli olarak yapabilecektir. Bir anlık dalgınlık ölümüne sebep olacaktır. Şövalye bu duruma uzun süre dayanamaz ve öleceğini bile bile uykuya dalar. Bu yüzden doğumsal merkezi solunum yetmezliğine lanet her ne kadar deniz tanrısından da gelse Ondine’s Curse (Ondine’ın Laneti) adı verilir.

COLIN FARRELL – SYRACUSE
IN BRUGES (Golden Globe), THE WAY BACK, LONDON BOULEVARD, PRIDE AND GLORY, THE IMAGINARIUM OF DOCTOR PARNASSUS,TRIAGE, MIAMI VICE, ALEXANDER, THE NEW WORLD, PHONE BOOTH, TIGERLAND, FALLING FOR A DANCER, BALLY KISS ANGEL, THE WAR ZONE.
ALICJA BACHLEDA – ONDINE
TRADE, PAN TADEUSZ: THE LAST FORAY IN LITHUANIA, THE GATEWAY TO EUROPE, HERZ UBER KOPT, SUMMER STORM, BLUT DER TEMPLER, SPERLING .
ALISON BARRY – ANNIE
NEIL JORDAN – SENARİST/YÖNETMEN/YAPIMCI
EXCALIBUR (Senaryo), TRAVELLER (1981 senaryo), ANGEL/DANNY BOY(1982) THE COMPANY OF WOLVES (1985), MONA LISA (1986), HIGH SPIRITS (1988), THE MIRACLE (1991), THE CRYING GAME, INTERVIEW WITH THE VAMPIRE, MICHAEL COLLINS (1996), THE BUTCHER BOY (1997), IN DREAMS (1999), THE END OF THE AFFAIR, BREAKFAST ON PLUTO (2005), THE BRAVE ONE
JAMES FLYNN – YAPIMCI
CHERRYBOMB, ONDINE, A SHINE OF RAINBOWS, BECOMING JANE, TRISTAN AND ISOLDE, MICKEYBO AND ME, THE RETURN AND KITCHEN (TV Dramas), COWBOYS AND ANGELS, THE FRONTLINE, DORORTHY MILLS, MY BOY JACK THE TUDORS, PS I LOVE YOU, VERONICA GUERIN

BEN BROWNING – YAPIMCI
THE GRAVEYARD BOOK, ONDINE.

CHRISTOPHER DOYLE – GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ
THAT DAY ON THE BEACH (1983), AWAY WITH WORDS,

Gösterim Tarihi: 18 Haziran 2010
Dağıtım: Özen Film

Resimler:

Bir yanıt yazın