Kubilay

Kubilay

Sinopsis

1926 yılında Bursa Öğretmen Okulu’ndan mezun olan Mustafa Fehmi Kubilay, Aydın’da okuduğu ilkokulda öğretmenliğe başlar. Mustafa Fehmi Kubilay, aynı okulda tanıştığı meslektaşı Vedide Hanım’la evlenir.01 Kasım 1928 tarihinde harf devrimi gerçekleşir. Baş öğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde bütün Anadolu’ya yayılan harf devriminin Mustafa Fehmi Kubilay ve Vedide Hanım da birer parçasıdır.

1929’un Haziran ayında Mustafa Fehmi Kubilay ve Vedide Hanım’ın Vedat adını verdikleri oğulları dünyaya gelir. Vedat dünyaya geldikten kısa bir süre sonra ayrılırlar. Kubilay askerliğini yapmaya Menemen’e, Vedide Hanım da yeni görev yeri Gönen’e gider. Şeyh Esat ve Laz İbrahim Hocanın yardımı ile her geçen gün güçlenen Derviş Mehmet, arkadaşlarıyla birlikte müritlerinden Sütçü Mehmet’in köyü olan Bozalan’a giderler. Burada zikir edip taraftar toplayan Derviş Mehmet, mehdiliğini de bu köyde açıklar.

Sözde “Mehdi” Derviş Mehmet ve arkadaşları 22 Aralık gecesi Menemen’e doğru yola çıkarlar. Sabah namazı vakti Müftü Camisine gelirler. Altı kişilik grubun dördü silâhlıdır. Şamdan Mehmet namaz sonrası ayağa kalkar ve cemaate Derviş Mehmet’i mehdi olarak tanıtır ve hitap edeceğini söyler.

Derviş Mehmet kendisinin dini temsil eden “Mehdi” olduğunu, Cumhuriyeti yıkıp yerine şeriatı kuracağını, 70 bin kişilik İslâm ordusunun Menemen’i kuşattığını, sancak altında toplanmayanların kılıçtan geçirileceğini söyler. Nalıncı Hasan sancağı alır ve cemaatle beraber tekbir getirerek camiden çıkarlar. Tekbir getirerek Gazez Camii ve hükümet binasının arasındaki meydana gelirler. Her geçen dakika sayıları artmaktadır. Cumhuriyet ve Mustafa Kemal aleyhine sloganlar atıp tekbir getirmekte ve zikir etmektedirler.

Jandarma yüzbaşısı Fahri Bey olaya müdahale edip, dağılmalarını istesede grup dağılmayıp, Atatürk ve Cumhuriyet karşıtı eylemlerine devam eder. Yüzbaşı Fahri Bey durumu 43. Piyade alayına bildirir.

Albay Nedim Bey askerleri ile birlikte sabah eğitimine çıkmaya hazırlanan Mustafa Fehmi Kubilay’ı görevlendirir. Kubilay’a bu görevi vermesinin en büyük nedeni Kubilay’ın Menemen’de öğretmenlik yapması ve Menemen’i tanımasıydı.

Kubilay askerleri ile birlikte olay yerine hareket eder. Zaman kazanmak için yamaçları ve kestirme yolları kullanırlar. Kubilay’ın silâhı yoktur, askerlerde ise talim tüfekleri vardır.

Kubilay askerlerini bekletip kendisi Derviş Mehmet’in yanına varır. Kan dökülmeden derhal bu eylemin bitmesini ister. Derviş Mehmet Kubilay’a bir el ateş eder. Omzundan yaralanan Kubilay yere yıkılır. Kubilay’ın emrindeki askerler ateş etmeye başlar. Ancak silâhta gerçek mermileri olmadığı için Derviş Mehmet ve arkadaşları zarar görmezler. Derviş Mehmet “Ben Mehdi’yim, görüyorsunuz Cumhuriyet kurşunu bana işlemez.” der.
Yaralı Kubilay ayağa kalkar, Gazez Camii avlusuna sığınır. Sütçü Mehmet ve Derviş Mehmet, Cami avlusuna giderek Kubilay’ın başını keserler. Kesik başı sancağa dikmeye çalışırlar. Beceremeyince kesik başı getirilen bir iple sancağa bağlarlar.

Olayların üzerine gelen bekçi Şevki ateş eder. Eylemcilerin birini yaralar ancak eylemcilerin açtığı ateş sonucu şehit olur. Arkadaşının yardımına gelen bekçi Hasan da şehit olur.

Yüzbaşı Ragıp emrindeki 43. Piyade alayı askerleri olay yerine gelir. Derviş Mehmet teslim ol çağrısına “Ben Mehdi’yim, bana Cumhuriyet’in kurşunu işlemez.” der. Yüzbaşı Ragıp ateş emri verir. Açılan ateş sonucu Derviş Mehmet ve 4 arkadaşı olay yerinde ölür. Grup dağılarak kaçar. Kaçanların hepsi tek tek yakalanır.

Yapılan yargılamada 28 kişi idama mahkûm olur ve 03 Şubat 1931’de Kubilay’ın şehit edildiği yerde infaz edilirler.

Film Hakkında

1. Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı İmparatorluğu’nun toprakları bir bir işgal edilmektedir. Padişah bu işgâllere engel olamamaktadır. Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları bir kurtuluş mücadelesi için Anadolu’ya geçerler. Büyük Millet Meclisi’ni kurup İstanbul hükümetinin başaramadığını başarırlar ve yurdu düşman işgalinden kurtarıp yeni bir devlet kurarlar. Yeni hükümet Lozan Antlaşması ile varlığını tüm dünyaya duyurur. Yeni ve bağımsız devleti içine sindiremeyenler, yenilgiyi kabullenemeyenler vardır. İnkılâplar devam ederken Türk milletinin aydınlanmasını istemeyenler ayaklanmalara başlar. Kubilay genç bir öğretmendir. Askerliğini yapmak üzere asteğmen olarak İzmir’in Menemen ilçesine gelmiştir. Kendini mehdi ilân eden Derviş Mehmet ve adamları, Şeyh Esat ve Laz İbrahim’in yönlendirmeleriyle yeni bir ayaklanma için Manisa’ya
giderler. Manisa’ya giderken aralarından Çakır Ramazan kaçar. Kendilerini ihbar edeceğini düşünen Derviş Mehmet ayaklanmayı Menemen’de çıkarmaya karar verir. Bunu duyan Ragıp Bey, Menemen halkını tanıyan Kubilay’ın olayla ilgilenmesini ister.

Gösterim Tarihi: 29 Ekim 2010
Dağıtım: Medyavizyon Film
Yapım: Batı Yapım
Yönetmen: Faik Ahmet Akıncı
Senaryo: Faik Ahmet Akıncı
Müzik: Mustafa Yazıcıoğlu
Görüntü Yönetmeni: İlkay Işık
Kameraman: Cem Yılmaz, Erol Zurnacı
Kurgu: Erkan Tekemen
2. Yönetmen:
Dudu Elif Konuk
Yardımcı Yönetmen: Onur Kulakoğlu, Yüksel Kay
Reji Ekibi: Kerim Kurt
Sanat Yönetimi: İbrahim Yiğit
Kostüm: Sevinç Öz, Beyhan Selçuk
Işık Şefi: Çetin Devrim
Işık Teknisyeni: Erkan Arkan
Focus Puller: Bülent Şengül
Afiş Tasarım: Gizem Sönmezer
Danışmanlar: Turgut Özakman, Alev Çukurkavaklı
Web Sitesi: Akıl Fikir Sanat
Web Sitesi:
http://www.kubilayfilmi.net
facebook Sayfası: http://www.facebook.com/group.php?gid=195343225697
Oyuncular:
Arda Kural (Kubilay)
Ünsal Emre (Şeyh Esat)
Selahattin Taşdöğen (Laz İbrahim)
Yalçın Mıhçı (Mustafa Kemal Atatürk)
Cumhur Sarı (İsmet İnönü)
Özcan Varaylı (Derviş Mehmet)
Çetin Yeltekin (Mehmet Ali)
Muhittin Yeşilova (Şamdan Mehmet)
Emin Özbey (Kazım Karabekir)
Orhan Özaydın (Refet Bele)
Numan Çakır (Sütçü Mehmet)
U. Galip Kayalı (Çırak Mustafa)
Nevin Yılmaz Taşdöğen (Vedide)
Ergül Coşkun (Sincanlı Nine)
Bülent Yaşık (Nalıncı Hasan)
Anıl Yıldız (Tatlıcı Hüseyin)
Nurhan Demirhan (Hacer Nine)

Resimler:

Bir yanıt yazın