GAREZ
FİLMİNİN YÖNETMENİNDEN
LABİRENT 3D
Senritsu Meikyu 3D
KORKU SİNEMASININ MERKEZİ JAPONYA’DA BİR İLK
Korku sineması denince akla ilk gelen ülke olan Japonya, LABİRENT 3D ile kendi adına bir ilke imza attı ve ülkenin animasyon olmayan ilk 3D filmi, dünya çapında görücüye çıktı. Haklı bir üne sahip Japon korku filmlerinin altın çocuğu, ünlü Garez ve Juon serilerinin yaratıcısı Takashi Shimizu, bu sefer üç boyutlu olarak sinemaya dönüyor.
Filmde olaylar yıllar önce esrarengiz bir lunaparkta ortadan kaybolan arkadaşları Yuki’nin yağmurlu bir gecede geri dönmesiyle, kendilerini bir hesaplaşma içinde bulan bir grup arkadaşın öyküsü anlatılıyor.
Film, alışılmış korku klişelerine başvurmak yerine izleyicilerin zihinlerine nüfuz etmeyi yeğliyor.
FİLM ÖYKÜSÜ
Çocukluğunun geçtiği şehre uzun zaman sonra geri dönen Ken’i burada çocukluk arkadaşları Motoki ve Rin karşılar. Gözleri görmeyen Rin ile Motoki, beraberlerdir ve birlikte yaşıyorlardır. O gün şehre dönen ve Motoki ile Rin’in kapısını çalan tek kişi Ken değildir. Yıllar sonra bir araya gelen bu üçlünün, aslında “dörtlü” olduğu zamanlardan bir arkadaşları, Yuki, o gecenin davetsiz misafiridir.
Ancak Yuki’nin dönüşü, Rin, Motoki ve Ken üzerinde sevinçten çok şaşkınlık yaratır. Çünkü Yuki tam on yıl önce ortadan kaybolduğundan beri, ne arkadaşları, ne de ailesi ondan haber alabilmiştir. Onu en son gördükleri, lunaparktaki “Korku Evi”nden sonra, Rin’in kapısının önünde aniden belirivermesi hepsini şüpheye düşürmüştür.
Ken, Motoki ve Rin; Yuki’nin ailesine haber verirler. Yuki ortadan kaybolduktan kısa süre sonra babası vefat etmiş, annesi isehem kızıni hem kocasıni kaybetmenin etkisiyle akli dengesini yitirmiştir. Eve çeki düzen vermek, Yuki’nin küçük kardeşı Miyu’ya kalmıştır. Arkadaşları ve kardeşı, Yuki’yi on yıldır hiçbir şeyine dokunulmamış odasına götürdüklerinde, burada çocukluğundan kalan tavşan şeklindeki sırt çantasını gören Yuki fenalaşır ve merdivenlerden yuvarlanır. Bilincini yitiren Yuki’yi, hemen en yakındaki hastaneye götürür arkadaşları.
Hastaneye vardıklarında, etrafta hiç personel olmadığını fark eden gençler bu garip mekanın gizemini çözemeden, Yuki kendine gelir ve hatanenin karanlık koridorlarında gözden kaybolur. Bundan sonrası; Ken, Rin, Motoki ve Miyu için uzun bir gecenin sadece başlangıcıdır. Yuki’yi ararken; aslında bir hastanede değil, çocukluklarından kalma anıların hala koridorlarında dolaştığı bir labirentin içinde kısılı kaldıklarını anlamaları uzun sürmez.
On yıl önce, henüz çocukken yaşadıkları talihsiz bir olay, şimdi peşlerini bırakmıyor, onları canları pahasına vicdanlarıyla yüzleşmeye zorluyordur.
Yönetmen TAKASHI SHIMIZU
bir OGURA JIMUSYO yapımı
ASMIK ACE ENTERTAINMENT
yapımcılığında
FORTISSIMO FILMS
işbirliği ile
Dağıtım: Medyavizyon Film
İthalat: Film101
TEKNİK DETAYLAR
Süresi 89 dakika
Ekran Oranı 1.85:1
Renkli
3D versiyon DCP
2D versiyon 35mm, 6 kısım
35mm ses Dolby Digital
Dil Japonca, Türkçe altyazılı
Yapım Yılı 2009
EKİP
Yönetmen Takashi Shimizu
Senarist Daisuke Hosaka
Yapımcı Masayuki Tanishima
Satoru Ogura
Dai Miyazaki
İdari Yapımcı Masao Teshima
Ortak İdari Yapımcı Michael J. Werner
Lunapark Temasından Esinlenilmiştir (“Senritsu Meikyu” Fuji-Q Highland)
Görüntü Yönetmeni Tsukasa Tanabe
3D Görüntü Yönetmeni Tadayuki Ui
Işık Kazuo Kudo
Yapım Tasarımı Nori Fukuda
Kurgu Zensuke Hori
Ses Yoshikazu Iwanami
3D Teknik Danışmanlar Mitsuo Inoue
Mitsuharu Haibara
Müzik Kuniaki Haijima (EMI Music Japan)
Tema Müziği “Clone” by Straightner (EMI Music Japan)
Uygulayıcı Yapımcı Hironobu Osaki
Özel Makyaj ve Karakter Tasarımı Yoshihiro Nishimura
Görsel Efek Süpervizörü Tsuyoshi Kazuno
Yapımcı
Yapımcı Firma Asmik Ace Entertainment
Ogura Jimusyo
Ortak Yapımcı Firma Agung Inc.
3D Teknik Destek Imagica
OYUNCULAR
Yuya Yagira Ken
Misako Renbutsu Yuki
Ryo Katsuji Motoki
Ai Maeda Rin
Erina Mizuno Miyu
Suzuki Matsuo Tanba
YAPIM NOTLARI
MEKAN: DÜNYANIN EN UZUN KORKU TÜNELİ
LABİRENT 3D filminin yapımcıları, Japonya’da çok ünlü bir gezi/eğlence parkının parçası olan SHOCK LABYRINTH’ten yola çıkarak filmin temellerini attılar. Buna benzer örnekler, daha önce Disneyland’deki PIRATES OF THE CARIBBEAN ve HAUNTED MANSION gezilerinin sinemaya uyarlanması ile de karşımıza çıkmıştı.
Fuji-Q Highland eğlence parkının muhteşem bir film setine dönüşebileceği fikri, ilk olarak 2005’te yapımcı Masayuki Tanishima tarafından ortaya atıldı. Dünyanın en uzun korku tüneli olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na kayıtlı olan parkuru tamamlamak, tam elli dakika sürüyor.
Korku Tüneli ile ilgili birçok şehir efsanesi de türemiş bulunuyor. Bunların en ünlüsü ve gerçeğı yansıttığına en çok inanılanı, korku tünelinin bulunduğu binanın bir zamanlar hastane olarak hizmet verdiği. Hastanenin maddi sıkıntılar nedeniyle kapanmasının ardından mal sahibinin burayı hemen yanında bulunan eğlence parkına devredek bir korku tüneline çevirdiği, söylentiler arasında. Ziyaretçilerin büyük bir çoğunluğu, bu binanın bir zamanalr gerçekten bir hastane olarak hizmet verdiğine inanıyor. Eğlence Parkının yetkilileri ise bu konuda net bir açıklama yapmazken söylentileri yalanlamıyorlar.Aksine, yakın zamanda, hastanedeki tüm araç ve gereçlerin gerçek tıbbi malzemeler olduğu açıklandı ki, bud a söylentilere doğruluk kazandırdı.
ÜÇ BOYUTTAN FAZLASI
Her ne kadar hayatımıza ilk girişi Disney ve Pixar’ın muhteşem animasyonlari ile olsa da, sinemacılar dijital üç boyutlu sinemanın nimetlerinden gerçek oyuncularla çekilmiş, animasyon olmayan filmlerde de yararlanmakta gecikmeyecekti. Bu öngörü ile harekete geçen LABİRENT ekibi, sadece teknolojinin sinemacılara sunduğu imkanlardan faydalanan ve tek özelliği üc boyutlu olması olan bir film yapmakla yetinmedi. LABİRENT’in ardındaki yaratıcı ekip, insana dair bir hikaye, elle tutulur bir hikaye ve teknolojinin sağladığı ticari değerden çok daha fazlasını sanatsal olarak hedefleyen bir filme imza atmak için kolları sıvadı. Hem fiziksel, hem de duygusal olarak izleyicinin kendisini karakterin yerine koyduğu bif film yaratabilmek için, elbette sadece teknikten faydalanmak yetmeyecek, derinlikli bir film yaratmak gerekecekti.
KORKU SİNEMASINDA BİR İMZA: TAKASHI SHIMIZU
“Bildiğimiz perili ev hkayelerindeki gibi, kanın gövdeyi götürdüğü, klişelerle dolu bir film yapmak istemedik. Elimizde taslağı çıkmış bir senaryo vardi ve buna hem sadık kalacak, hem de kendinden bir şeyler katabilecek, bu çerçevede kendi eşsiz dünyasını kurabilecek bir yönetmene ihtiyacımız vardı. Hal böyle olunca, Takashi Shimizu’ya teklif götürdük.” diyor filmin yapımcıları. “Shimizu, Juon ve Garez serilerinin getirdiği dünya çapında başarı ile, sadece Japonya’da değil, tüm dünyada korku sineması denildiğinde akla ilk gelwn isimlerden biri haline geldi. Biz ona teklif götürdüğümüz sırada, bir sureliğine film çekmeye ara vermiş durumdaydı. Ancak projenin üç boyutlu olması ilgisini çekti. Üçüncü boyutu, hikayeyi geliştirecek, derinleştirecek bir unsur olarak kullanmak fikri, onu da cezbetti ve neticesinde filmi yönetmeyi kabul ett. Shimizu, senaryoyu yoğurarak, korku filmerinde görmeye alışkın olmadığımız o kendine has lirik yaratıcılığı LABİRENT 3D için de konuşturdu.”
EKİP HAKKINDA
TAKASHI SHIMIZU – YÖNETMEN
Takashi Shimizu 1972’de, Japonya’da doğdu. Sinemaya, 1998’de yönetmen Kiyoshi Kurosawa ve senarist Hiroshi Takahashi’nin referansları ile Kansai TV için çektiği kısa film ile giriş yaptı. V-Cinema için yönetmenliğıni yaptığı filmlerin aynı zamanda senaryolarını da yazdı. Bu filmlerden olan 1999 yapımı JUON: LANET ve JUON: LANET 2’nin kulaktan kulağa büyüyen olağanüstü başarısı üzerine, her iki film de sinema filmi olarak tekrar çekildi. 2002’de JUON: GAREZ ve 2003’te JUON: GAREZ 2, sadece Japonya’da değil, tüm dünyada fenomen oldu. Filmin yapımcısı ünlu yönetmen ve yapımcı Sam Raimi;nin isteği uzerine, Shimizu filmin Amerikan yeniden çevriminin de yönetmenliğini yaptı. 2004’te gösterime giren GAREZ, tüm dünyada yüz milyonlarca dolar gişe hasılatı elde etti. Film, Amerika’da iki hafta boyunca gişe birinciliğini korudu. Bu, bugüne kadar bir Japon yönetmen tarafından yakanalmış en büyük gişe başarısı olarak tarihe geçti. GAREZ’in ardından cektiği devam filmi de yine gişe birincisi oldu. 2004’te, son derece düşük bütçeyle çektiği STRANGER FROM AFAR adlı filmi Brüksel Uluslararası Fantastik FIlmler Festivali’nde büyük ödülün sahibi oldu. Yönetmenin diğer filmleri arasında TOMIE: REBIRTH (2001), REINCARNATION (2005), komedi dizisi GHOST VS ALIEN (2000-2007), televizyon dizisi THE GREAT HORROR FAMILY (2004) ve HIJOSHI ZUKAN (2008) yer alıyor. Halen üzerinde çalışmakta olduğu ve gerek Japonya’da gerekse Hollywood’da gerçekleşecek birçok projesi bulunmakta.
DAISUKE HOSAKA – SENARİST
1977, Tokyo doğumlu olan senarist; yönetmen Makoto Shinozaki’nin de hocaları arasında bulunduğu Rikkyo Üniversitesi’nde henüz öğrenimini sürdürdüğü sırada adından söz ettirmeye başladı. 2005 yapımı filmi BE THE WORLD FOR HER, Yubari Fantastik Filmler Festivali’nde Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. Senaristliğinin yanısıra yönetmenliğini de üstlendiği 2007 yapımı CREAM LEMON: NAUGHTY MAKO ise son derece iyi eleştiriler ve izleyicilerden olumlu dönüş aldı. Hosaka’nın son dönem işleri arasında, senaristliğinin yanısıra yönetmenliğini de üstlendiği TV dizileri CELL-PHONE DETECTIVE KAI (2007~08) ve TOKYO GIRL (2008~09), bulunmakta.
MASAYUKI TANIJIMA – YAPIMCI
1967 doğumlu Tanijima, 1990’da pazarlama departmanından katıldığı Asmik Ace yapım şirketinde zaman içerisinde yükselerek yapımcılık görevi üstlendi. Tanijima, ABD-Japonya ortak yapımı TRAPPED ASHES (2006) ve GU GU THE CAT (2008) filmlerinde de ortak yapımcılık yaptı. Yönetmenligini Shinya Tsukamoto’nun üstlendiği son projesi TETSUO THE BULLET MAN ile 2009 Venedik Film Festivali’nde yarışmali bölume katıldı.
SATORU OGURA – YAPIMCI
Japonya’nın önde gelen bağımsız yapımcılarından biri olan Ogura, 1980’lerde kendi şirketini kurarak kariyerine devam etti. Başlıca işlerinin arasında, 2003 Berlin Film Festivali Netpac Ödülü sahibi BLESSING BELL (2002), Tetsuya Nakajima yönetmenliğinde 2006 Cannes Young Festival’da Büyük Ödülü alan KAMIKAZE GIRLS (2004), 2005 Cannes Film Festivali’nde gösterimi yapılan Seijun Suzuki imzalı PRINCESS RACCOON, 2006 Venedik Film Festivali’nde yarışan Katsuhiro Otomo imzalı BUGMASTER ve yönetmenliğini Masato Harada’nın yaptığı THE SHADOW SPIRIT (2007) sayılabilir. Ogura’nın son projesi, artık bir efsane sayılan usta yönetmen Tian Zhuangzhuang’ın yöneteceği THE WARRIOR AND THE WOLF.
OYUNCULAR HAKKINDA
YUYA YAGIRA (KEN)
26 Mart 1990 doğumlu olan oyuncu, kariyerine henüz 14 yaşindayken NOBODY KNOWS adlı ilk filmindeki olağanüstü performansı ile Cannes Film Festivali’nde EN İYİ ERKEK OYUNCU ödülünü alarak hızlı bir giriş yaptı. Bunu, ülkesi Japonya’da kazandığı sayısız ödül takip etti. Time Dergisi’nin Uzakdoğu versiyonu tarafından, 40 Yaşın Altındaki 20 Uzakdoğulu Kahraman’dan biri seçildi. Başrolünde yer aldığı yapımlar arasında SHINING BOY & LITTLE RANDY (2005), SUGAR & SPICE (2006) ve THE BANDAGE CLUB (2007), gibi filmler bulunmakta. Son filmi ALL TO THE SEA’nin 2010 yazında vizyona girmesi bekleniyor.
MISAKO RENBUTSU (YUKI)
1991 doğumlu genç oyuncu, 2005’te Sony Music, Yahoo! Japonya ve Kadokawa Films’in ortaklaşa düzenlediği bir yıldız arayışında 37.789 kişi içerisinden seçilerek beyazperdeye adım attı. İlk sinema deneyimi 2007’de THE INUGAMI CLAN adlı yapım ile gerçekleşti. Aynı yıl, THE BATTERY ve SWITCHING – GOODBYE ME adlı yapımlarda da başrol oynadı. Her iki filmler de, 2008 Kinema Junpo Ödülleri’nde En İyi Yeni Oyuncu ödülüne layık görüldü. YEr aldığı yapımlardan bazıları, GARASU NO KIBA (2007), DIVE (2008), tv dizisi NANASE FUTATABI (2008), seslendirme gerçekleştirdiği GEKIJOBAN MAJOR (2008), NIJU SAIBAN (2009) ve IKECHAN TO BOKU (2009) yer alıyor.
RYO KATSUJI (MOTOKI)
1986 doğumlu oyuncu ALL ABOUT LILY CHOU-CHOU (2001) ve BATTLE ROYALE II (2003) filmlerindeki rolleri ile dikkat çekti. Japon Akademi Ödülleri’nde AEGIS (2005) adli filmdeki rolüyle “Yılın Yeni Yeteneği” seçildi. Rol aldıği yapımlar arasında HANGING GARDEN (2005), HANA (2006), KOFUKU NA SHOKUTAKU (2007), AWA DANCE (2007), TOKYO TOWER: MOM AND ME, AND SOMETIMES DAD (2007), THE SHONEN MERIKENSACK (2009) yer almakta.
AI MAEDA (RIN)
1983 Tokyo doğumlu oyuncu, eğitimini Aoyama Gakuin Üniversitesi’nden mezun oldu. 1993’te rol aldığı bir reklam filmi sonrasında büyük şöhret yakalayarak oyunculuga devam etti. Rol aldıği yapımlar arasında, HANAKO (1995), GAMERA: REVENGE OF IRIS (1999), KINO (2003), BATTLE ROYALE II (2003), WHO’S CAMUS ANYWAY? (2005), THE YAKINIKU MOVIE: BULGOGI (2007) ve PENGUINS IN THE SKY—ASAHIYAMA ZOO (2009) yer almakta.
ERINA MIZUNO (MIYU)
1993 doğumlu oyuncu aslen aldığı dans eğitiminin yanısıra, genç yaşta rol aldığı reklam filmleri ile ünlendi. Sahne sanatçısı olarak rol aldığı CROWN, EVERY LITTLE ve ünlü yönetmen Akira Kurosawa’nın klasikleşmiş eseri THE SEVEN SAMURAI’in sahne uyarlaması olan “SAMURAI 7” yapımlarının yanısıra, çeşitli tiyatrolarda LOVE & REVOLUTION, GELATIN SILVER, LOVE ve NONCHAN NORIBEN gibi tiyatro oyunlarında rol aldı.
Resimler: