“Otel Transilvanya”
Yapım Bilgileri
Drakula’nın beş kazıklı lüks tesisi “Otel Transilvanya”ya hoşgeldiniz. Burası canavarlar ve ailelerinin kendilerini rahatsız edecek insanlar olmadan diledikleri gibi yaşayabildikleri bir yerdir. Özel bir hafta sonunda, Drakula kızı Mavis’in 118. doğum gününü kutlamak için dünyanın en ünlü canavarlarından bazılarını davet etmiştir: Frankenstein ve eşi, Mumya, Görünmez Adam, bir kurtadam ailesi ve daha nicesi. Drak için bu kötü şöhretli dostları ağırlamak sorun değildir. Ama otele ilk kez bir insanın ayak basması ve Mavis’le arkadaş olması onun dünyasını yerle bir edebilir.
Columbia Pictures, bir Sony Pictures Animation filmi olan “Otel Transilvanya”yı sunar. Genndy Tartakovsky’nin yönettiği filmin yapımcılığını Michelle Murdocca, yönetici yapımcılığını ise Adam Sandler, Robert Smigel ve Allen Covert gerçekleştirdi. Senaryosunu Peter Baynham ile Robert Smigel’ın kaleme aldığı “Otel Transilvanya”nın hikayesi Todd Durham ve Dan Hageman ile Kevin Hageman’a, müziği de Mark Mothersbaugh’ya ait. Filmin müzik amirliğini Liza Richardson üstlendi. Görüntü ve animasyon ise Sony Pictures Imageworks Inc. tarafından gerçekleştirildi.
“Otel Transilvanya” Türkiye’de 3D ve Türkçe dublajlı olarak 23 Kasım’da vizyona girecek.
CANAVARLAR: TIPKI BİZİM GİBİLER!
“‘Otel Transilvanya’ bir baba ile kızı hakkında bir hikaye, ama buradaki baba Drakula” diyor Sony Pictures Animation filmi “Otel Transilvanya”nın yönetmeni Genndy Tartakovsky ve ekliyor: “Tüm babalar gibi, o da kızını korumak için her şeyi yapabilecek, aşırı korumacı, psikozlu ve sevecen bir adam; fakat diğer babalardan farklı olarak, o, Karanlıklar Prensi”.
“Otel Transilvanya”da anlaşılıyor ki Drakula, Frankenstein, Kurtadam, Görünmez Adam ve Mumya da dahil olmak üzere dünyanın en ünlü canavarları, aslında, aileleri, sorunları olan ve tüm bunlardan uzaklaşmaya ihtiyaç duyan sıradan yaratıklar… ama insanlardan farklı olarak, onların saklanmaları gerekiyor çünkü dünyanın onlar hakkındaki düşüncesi… nasıl demeli… canavar oldukları yönünde. Bu durumda, saklanmak için Drakula’nın gözlerden uzakta bir sığınak olarak işlettiği ve 1898’den beri insan yüzü görmemiş “Otel Transilvanya”sından daha iyi neresi olabilir ki? Ama Drakula’nın da kendince sorunları vardır… kızı Mavis ergenlik çağındadır. Aslında 118. yaşına basmak üzeredir ve artık bir kadına dönüşüyor olduğu için, vampirimizin korkusu, kızını bir ilişki yüzünden kaybetmektir. Daha doğrusu, en büyük iki korkusu, kızını bir ilişki yüzünden kaybetmek ve de sarımsaktır, ama bu başka bir hikaye.
Başlangıçtan itibaren yapıma önayak olan Michelle Murdocca, “Bir ebeveyn olarak yapmanız gereken en zor şey çocuklarınızı dünyaya salmak. Onları sonsuza dek koruyamazsınız; kendilerine bakabileceklerine güvenmek zorundasınız. Anlaşılan o ki Drakula bile bazen dünyanın korkutucu bir yer olabileceğini düşünüyor”.
“‘Otel Transilvanya’ canavarları komik, bugüne dek olduklarından daha komik bir hâle, getiriyor. Ama bu canavarların yıllara meydan okumasının nedeni hepsinin müthiş bir kişisel hikayelerinin olması” diyor Tartakovsky ve ekliyor: “Kendilerini erişilebilir, sevimli ve arkadaşça kılan insani bir yönleri var. İşte Drakulamız için bulduğumuz şey buydu: Vampirin ne kadar insancıl olduğunu gördüğünüz, harika, özdeşleşilebilir, acı tatlı bir hikaye”.
Sony Pictures Animation’ın ilk sinema filmi “Çılgın Dostlar/Open Season””ın da yapımcılığını gerçekleştiren Murdocca, “On yıl önce stüdyonun daha yeni kurulduğu zamanlarda Sony Pictures Animation’a katılıp gelişim departmanının başına geçtiğimde ‘Otel Transilvanya’ hemen dikkatimi çekmişti” diyor ve şöyle devam ediyor: “Getirdiğimiz bambaşka bakış açısıyla, tüm bu geleneksel karakterlerle ne kadar eğlenebileceğimiz düşüncesine bayıldım. Adam Sandler projeye dahil olduğunda, Drakula’nın kim olabileceği konusunda gerçekten pek çok olasılığı masaya yatırdı. Birden bire, filmin hayal ettiğimizden daha büyük, daha geniş çaplı bir komedi olma potansiyelini gördük”.
Yönetmen, “Otel Transilvanya”ya sıcak aile öyküsüne ek olarak, benzersiz, eğlenceli bir bakış da getiriyor. On üç kez Emmy adayı Tartakovsky animasyon camiasında iyi bilinen, televizyonda “Samurai Jack” ve “Dexter’s Laboratory”nin ardındaki yaratıcı güç olduktan sonra bizzat George Lucas tarafından “Star Wars: Clone Wars”u yaratması için özel olarak seçilmiş bir isim. Tartakovsky, ayrıca, “Iron Man 2”nin finaldeki aksiyon sekansının konsept ve hikaye tahtası çalışmalarını yaptı; “Priest” filminin stilize ve unutulmaz girişini yarattı. Kendisinin ilk sinema filmi “Otel Transilvanya” içinse Tartakovsky başkalarına asla benzemeyen bir animasyon filmi yapmayı hedefledi: Çoğu animasyonun gerçekliğe olabildiğince yaklaşmaya çalıştığı bir dönemde, Tartakovsky animasyonun sınırları zorlayarak yapabileceklerinden yararlanmayı öngördü. Gerçeklikten daha da uzaklaşarak, “gerçekten de daha gerçek” olarak tanımladığı, kendimizinkinden daha eğlenceli ve duygusal bir dünya sunabildi. Yönetmen bu konuda, “Sinema filmlerinde, gerçekle sınırlısınız. Ama tam zıt uca yönelerek, bunu çizgi filmi andıran, komik, eğlenceli ve abartılı bir film yapmak istedim. Televizyonda, stilize olma, her projeyi benzersiz kılmak için karikatür kullanma olanağınız vardır; işte bunu filmlere de taşımayı çok arzu ettim. Animasyon stilini çok geniş ve çok fiziksel olacak şekilde zorladık. Olağanüstü abartılı olmasını istedik. Filmdeki hareket tamamen karikatür, gerçekçilikten uzak. Filme enerjisini veren de bu; ve bir filmdeki enerji benim için her şeydir” diyor.
Murdocca ise şunları ekliyor: “Animasyon stili ‘zorlandı’ derken söylemek istediğimiz şey, yüz hatlarının, vücut oranlarının abartılı olduğu. Karakterleri anime olarak görmek çok eğlenceli, benzersiz bir deneyim ve kesinlikle gerçek hayatla ilgisi yok. Karakter tasarımı her yönüyle ‘zorlanmış’ animasyon stiline elverişli. Drakula ile Jonathan’ın yürüdüğü bir sahne var: Drakula’nın bacakları, uzun, büyük örümcek bacaklarını andırıyor. Daha önce gördüğüm hiçbir şeye benzemiyor”.
SESLENDİRME EKİBİ
DRAKULA AYDOĞAN TEMEL
MAVIS HAZAL ERDAL
JONATHAN HARUN CAN
FRANK ENGİN ALKAN
EUNICE ŞEBNEM ÜNALDI
MURRAY FATİH ÖZACUN
WAYNE CÜNEYT CAKOVA
GRIFFIN RIZA KARAAĞAÇLI
OUASIMODO MURAT AYDIN
KAPIDAKİ KAFA FATOŞ CEYLAN
WANDA ŞEMSAY ÇANKARA
MARTHA ZEYNEP ÖNEN
USTA BAŞI HAKAN ALTUNTAŞ
ÇOÇUK MAVIS EMMA KANKONDE
ZIRH HÜSEYİN ÖZAY
YAVRU KURT YİĞİT TAŞDÖĞEN
ÖRÜMCEK ÜMİT BELEN
CADI HİZMETÇİ BEDİA ENER
GREMLIN ANNE SELAY TAŞDÖĞEN
HAYALİ ADAM MELİH CEYLAN
ÇOKBAŞLI MAZLUM KİPER
YAŞLI GREMLIN KADIN YAŞAR ÖZDEMİR
ÇİRKİN YAŞLI GREMLIN ZEYNEP KANDONDE
YETİ CANAVARI LÜTFİ BİRSES
SİNEK CANAVAR MUSTAFA ORAL
ÇİRKİN GREMLIN ŞENSEL UYKAL
VOKAL BÜLENT TEKAKPINAR
DİĞER ROLLER
ERDEM ÇALIŞKAN
YAŞAR BÜKER
FATİH GÜLNER
SERCAN SUNGUR
EZEL KALKAN
AHMET SANCAR
ECE KILINÇ
NAGİHAN YILDIRIM
İSMAİL YILDIZ
ÖZGÜR VARUL
TEKNİK YAPIM
KAYIT: VİPSAŞ STÜDYOLARI
DUBLAJ YÖNETMENİ: FATOŞ CEYLAN
MÜZİK YÖNETMENİ: SELİM ATAKAN
ÇEVİRİ: GÜLSEREN BAYINDIR
KAYIT/ EDIT: MERT SUBAŞIOĞLU İLKER RUKAN