Tepenin Ardı

2012 yılında başta Berlin Film Festivali, Karlovy Vary Film Festivali, Saraybosna Film Festivali ve İstanbul Film Festivali olmak üzere birçok festivalden ödüller alan, en son Asya Pasifik Film Ödüleri’nde En İyi Film seçilen Tepenin Ardı, dünyayı dolaştıktan sonra 14 Aralık’ta Türkiye’de vizyona giriyor. Fakat filmin bütün başarısına rağmen Türkiye’deki sinema salon işletmecileri filme rağbet göstermiyor. Filmin Türkiye dağıtımcısının bildirdiğine göre şu ana kadar sadece yedi sinema salonu Tepenin Ardı’nı vizyona sokmak üzere talepte bulunuyor. Tepenin Ardı sinema salonlarından daha çok ilgi ve talep bekliyor.

Şubat 2012’de Berlin Film Festivali’ndeki ödüllü dünya prömiyerinden sonra, Tepenin Ardı 30’un üzerinde film festivalinde gösterildi ve toplam 16 ödül kazandı.

İlk kez Tepenin Ardı’nda bir araya gelen oyuncular Berk Hakman, Mehmet Özgür ve Reha Özcan film çekimlerinden sonra yeniden Suskunlar dizisinde bir araya geldiler. Ve dizinin kötü adamları Gurur, İrfan ve Sait karakterlerini canlandırdılar.

Tepenin Ardı’nın ödül listesi şöyle:

Berlin Film Festivali (Almanya): Caligari Film Ödülü, En İyi İlk Film dalında Özel Mansiyon
İstanbul Film Festivali: Ulusal Yarışma: En İyi Film, En İyi Senaryo, FIPRESCI Ödülü
Taypey Film Festivali (Tayvan): Yeni Yetenek Yarışması Jüri Özel Ödülü
Karlovy Vary Film Festivali (Çek Cumhuriyeti): NETPAC En İyi Asya Filmi Ödülü
Saraybosna Film Festivali (Bosna Hersek): Jüri Özel Ödülü
Paliç Film Festivali (Sırbistan): En İyi Film
Osian Cinefan Film Festivali (Hindistan): En İyi İlk Film
Batum Film Festivali (Gürcistan): En İyi Yönetmen
Malatya Film Festivali: En İyi Film, En İyi Senaryo, En İyi Erkek Oyuncu (Tüm Erkek Oyuncular), SİYAD En İyi Film Ödülü
Asya Pasifik Film Ödülleri: En İyi Film

Çekimleri geçtiğimiz Ağustos 2011’de Karaman’ın Ermenek ilçesine bağlı Balkusan Köyü yakınlarındaki bir boğazda tamamlanan Tepenin Ardı, western filmlerini andıran mekân kullanımı ve atmosferiyle, gerilim tonu yüksek bir aile dramını anlatıyor.

Ailesiyle ve çevresiyle yaşadığı sorunlarla yüzleşmek yerine, tüm sorunların sorumlusu ilan edilebilecek bir düşman, bir günah keçisi yaratan maço erkek kültürünün trajedisini anlatan filmde Tamer Levent, Reha Özcan, Mehmet Özgür, Berk Hakman, Banu Fotocan ve Furkan Berk Kıran rol aldılar. Filmde profesyonel oyunculara, Ermenek ve Balkusan’dan seçilen Şevval Kuş ve Sercan Gümüş eşlik etti.

Sinopsis: Faik, Orman İşletmesi’nden emekli olduktan sonra yaşadığı kasabanın yaylasında babadan kalma bir araziyi işlemeye ve burada ufak bir keçi sürüsü beslemeye başlamıştır. Araziye bakmak üzere bir ortakçı yörük ailesiyle anlaşmıştır. Bir Ağustos günü Faik’in oğlu Nusret, iki torunu Zafer ve Caner birkaç günlük tatil için dedelerini yaylada ziyarete gelir. Oğlu ve torunları geldiği esnada Faik karşı tepenin arkasında çadır kurmuş yörüklerle amansız bir kavgaya tutuşmuştur. Aile buluşması, hem Faik’in ailesi içindeki, hem de ortakçı aile ile aralarındaki bazı sorunları su yüzüne çıkartır. Fakat Faik için asıl tehdit yörükler gibi gözükmektedir.
Filmin Özet Künyesi:
Oyuncular:
Tamer Levent (Faik)
Reha Özcan   (Nusret)
Mehmet Özgür (Mehmet)
Berk Hakman  (Zafer)
Furkan Berk Kıran  (Caner)
Banu Fotocan  (Meryem)
Sercan Gümüş  (Süleyman)
Şevval Kuş    (Aliye)
Senarist: Emin Alper
Yönetmen: Emin Alper
Müzik: İnanç Şanver, Volkan Akmehmet
Görüntü Yönetmeni: George Chiper-Lillemark
Sanat Yönetmeni: İsmail Durmaz
Ses: Fatih Aydoğdu
Kurgu: Özcan Vardar
Ses Tasarımı: George Faskiotis
Ses Miksaj: Kostas Varibopiotis

YÖNETMEN HAKKINDA: EMİN ALPER
1974 yılında Konya’da doğan Emin Alper Boğaziçi Üniversitesi’nde iktisat ve tarih eğitimi aldıktan sonra, yine Boğaziçi Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü’nde Modern Türkiye Tarihi üzerine doktora derecesini aldı. Rıfat (2006) ve Mektup (2005) adlı kısa filmleriyle tanınan Emin Alper, Rıfat ile 2008 yılında Bükreş Uluslararası Film Festivali’nde en iyi kısa film ödülünü aldı. İstanbul Teknik Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’nde dersler veren Emin Alper aynı zamanda senaristlik yapmaktadır. Sinema ve siyaset üzerine yazıları Tarih ve Toplum, Birikim, Mesele, Altyazı ve Görüntü gibi çeşitli dergilerde yayımlanmıştır. Tepenin Ardı ilk uzun metrajlı filmidir.

Bir yanıt yazın