Hay Way Zaman: Dersim’in Kayıp Kızları

HAY WAY ZAMAN

İki Tutam Saç-Dersim’in Kayıp Kızları belgesel filminden sonra bulunan yüzlerce kayıp kızdan biridir Emoş Gülver…    Köklerinden koparıldığında henüz 5-6 yaşlarındadır. Devlet tarafından yüzlerce Dersimliyle birlikte Harçik suyu kenarında öldürülmeye götürülür.  O ölümün ne olduğunu bilmeden oyun oynamaktadır. Makineli tüfekler kurulur ve “ takır, takır, takır, tak…” Yüzlerce kişiyle birlikte ailesi öldürülür. O bir çalının dibinde sağ kalır. Yaralı abisiyle ölülerin içinden çıkıp köylerine giderken yolda abisini de kaybeder. Abisinin kan kaybından öldüğünü ancak büyüdüğünde anlayacaktır. Onun travmalı hafızasında hala yaralı abisinin kan kokusu vardır…
74 yıl sonra 83 yaşında kızıyla birlikte köklerini aramaya karar verir.  İşte bu filmde 1938 Dersim Katliamında ailesi yok edilen dilinden, inancından, tarihinden, kültüründen koparılan bir kız çocuğunun köklerini arama yolculuğu,  hafıza dirilmesi, bulma ve buluşma hikâyesi anlatılıyor.               
İnsan hatırlayarak mı arar, arayarak mı hatırlar?
Annesinin çocukluğunu arama ve köklerini bulma yolculuğuna eşlik eden Emoş’un kızı serpil ise  “ben kimim’’ ve “annem neden bunları yaşadı” sorusuna yanıt ararken; gördüğü coğrafyayı,  tanıdığı toplumu, ilk kez öğrendiği gerçekleri, köksüzlüğün ve kimsesizliğin travmatik çözümlemesini yapmakta;  düşünce ve duygu dünyasındaki fırtınaları, değişimi anlatmaktadır. Emoş ve Serpil, Dersim’e, köklerine doğru yolculuğa çıktıklarında, ailesinden birilerini bulabileceklerini aklından geçirmemişlerdi… Uzun araştırmalar sonucu bulunan amcaoğlu Kamer (Hüseyin) Kaçar onları sabırsızlıkla beklemektedir. İzleyici, biri Kurmanc – Alevi, diğeri Türk ve Sünni iki amca çocuğunun 74 yıl sonra ilk buluşmalarına,  dokunmalarına, sorgulamalarına, sessiz çığlıklarına ve yaşananlara dair ağıtlarına tanıklık
edecek… Faillerden itiraflar ve yüzleşme çabası;  Dersim Katliamı’nda görev yapmış, bu gün 100, 105 yaşlarda olan askerlerin dehşet verici tanıklıkları ve bugün hissettikleri paralel kurguyla anlatılarak tarihsel hakikatin bütün boyutlarıyla anlaşılmasını sağlamaya çalışmaktadır…
“Hay Way Zaman” geçmişe, bugüne ve geleceğe dair bir ağıtdır…
2013 Antalya Altın Portakal Film Festivali
Belgesel Jüri Özel Ödülü

Yönetmen: Nezahat Gündoğan
Seslendirme: Orhan Alkaya, Aslıhan Demir
Görüntü Yönetmeni:  Metin Dağ
Müzik: Ahmet Tirgil
Yapımcı: Kazım Gündoğan
Yapım Yılı: 2013
Ülke: Türkiye
Dil: Türkçe, Kürtçe
Süre: 80 dakika
Dağıtım: M3 Film
Yapım: Miraz Yapım
Vizyon Tarihi: 17 Ekim 2014

“Hay Way Zaman: Dersim’in Kayıp Kızları” için bir yanıt

Bir yanıt yazın