Hayat Var

Hayat (14), babası ve yatalak dedesi ile birlikte, nefes kesici güzellikteki İstanbul Boğazı’na açılan bir dere ağzına kurulmuş, derme çatma ahşap bir evde yaşamaktadır. Boğaz güzel olduğu kadar da karanlık ve tehlikelidir. Babası ailenin hayatta kalmasını sağlamak için küçük teknesiyle bu sularda balıkçılık yaparken, bir taraftan da birtakım yasadışı işlere girip çıkar. Hayat bu zorlu, sert ve acımasız dünyada doğmuştur ama yaşama sıkı sıkıya sarılır. Dünyadaki adaletsizliklere karşı cesaretini, dayanıklılığını ve umudunu yitirmez.
Hayat Var Yönetmen Görüşü
Benim için bu projenin en heyecan verici özelliği, filmin İstanbul’a ilk kez denizden yaklaşma ve suların üzerinde bir İstanbul oluşturma isteği.
İstanbul Boğazı’nda ne zaman bir kayıkta yalnız kalmayı düşünsem,kıyılardan 12 milyon kişinin bana baktığını, aynı kayıkta ne zaman yalnız kalmak istemesem, orada olduklarını bildiğim 12 milyon kişinin bana arkalarını döndüğünü hissederim.
İstanbul bütün büyük şehirler gibi sert bir şehirdir.Hele denizden bakıldığında insanı çepeçevre tahakkümü altına alabilen, güzelliğiyle sarhoş edip düşürdüğü melankoliden, zalim bir kayıtsızlıkla tekme tokat fırlatıp atabilen, gaddar bir şehirdir.
Film kendisine denizden bakılan böyle bir İstanbul oluşturmak istiyor.
Bu filmde, büyük yük gemilerinin aralarından yolunu bulmaya çalışan küçük tekneler,bir kürek darbesiyle Boğaz’ın ihtişamına çıkılan bulanık sularıyla İstanbul dereleri, her günü farklı bir ışıkla yarılan Boğaz göğü, büyüklü küçüklü her türlü tekneyi sürekli girdabına almakla tehdit eden Boğaz akıntısı, en tiz çığlıklardan daha acıtıcı olabilen sert Boğaz rüzgarları, ve bu iki yakada her türlü dili konuşup kimi zaman birbirine hiçbir şey söyleyemeyen, kimi zaman hiçbir şey söylemeden birbirini sarıp sarmalayabilen İstanbullular, İstanbul usulü trajik bir büyüme öyküsünün ana malzemelerini oluşturacak.
Hayat, İstanbul çaresizliğinde, kuşaklardır İstanbul’da yaşayan, yine İstanbul usulü dağınık bir ailenin kızı. Büyümek, önce cinselliğini fark etmek, cinselliğinin fark edilmesini hazmetmek anlamına geliyorsa, tutucu, kapalı, erkek egemen toplumlarda bir cezaya dönüşebiliyor. Ama kimi cezalar, zorlamalar, tacizler, sevgisizlikler, yoksulluklar, zorbalıklar bir azizeyi azize olmaktan alıkoymuyor. Çünkü bütün bu engeller yaşama sevincinin, arzusunun önüne geçemediğinde, her şeye rağmen bu arzuda direnilebildiğinde, bu büyük bir insanlık isyanının başka bir adı oluyor. Cesur ve cömert asiler, bir başka deyişle bunun bedelini ödeyen tecavüze uğramış azizeler…
Bu anlamda da film, Hayat’ı bir gençlik azizesi,  bir İstanbul azizesi figürü olarak şekillendirmek istiyor. Çünkü hayatta umut bir tek o isyanda parlıyor, tek çaremiz bu absürd yaşama sevinci ve arzusu…
Film, oluşturacağı öznel ritmiyle, İstanbul usulü bir karanlığı, sular üzerinden Boğaz usulü bir ferahlığa, umuda akıtmayı arzuluyor. Bu arzu da benim heyecanımı oluşturuyor.

Reha Erdem Biyografi
Yönetmen, Senarist

Reha Erdem, Paris 8 Üniversitesi Sinema Bölümü’nü bitirdikten sonra, aynı okulda Plastik Sanatlar alanında Yüksek Lisans eğitimi aldı. 1989 yılında, Fransız-Türk ortak yapımı olan ilk uzun metrajlı filmi A Ay’ı çekti. 1999’da Kaç Para Kaç, 2004’te Korkuyorum Anne, 2006’da Beş Vakit ve 2008’de Hayat Var’ı çekti. Korkuyorum Anne (ortak senaryo) dışındaki tüm filmlerinin senaryoları yönetmen tarafından kaleme alınmıştır. Reha Erdem, bunların yanı sıra, kısa filmler de çekmiş ve Jean Genet’nin Hizmetçiler oyununu sahneye koymuştur.

Filmografi
Kosmos (Ön Hazırlık) 2009
Hayat Var  (yönetmen ve senarist) 2008
Beş Vakit (yönetmen ve senarist) 2006
Ekimde Hiç Bir Kere (kısa Film) 2006
Korkuyorum Anne  (yönetmen ve senarist) 2004
Kaç Para Kaç (yönetmen ve senarist) 1999
Deniz Türküsü (kısa film) 1995
A Ay (yönetmen ve senarist) 1989

Yönetmen & Senarist: Reha Erdem
Yapımcı: Ömer Atay
Görüntü Yönetmeni: Florent Herry
Müzik: Orhan Gencebay
Sanat Yönetmeni: Ömer Atay
Kasting: Özlem Sungur Yener
Kostüm: Mehtap Tunay
Kurgu: Reha Erdem
Oyuncular: Elit İşcan, Erdal Beşikçioğlu, Levend Yılmaz, Banu Fotocan, Handan Karaadam, Nebil Sayın
Yapım Yılı: 2008
Ülke: Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan
Süre: 121 Dakika
Web Sitesi: www.hayatvar.com.tr

Resimler:

Bir yanıt yazın