BİNBİR FİLM SUNAR
BİR ALEXIS ALEXIOU FİLMİ
ŞÜPHE
(TALE 52)
“Gerçeklik, ona inanmaktan vazgeçtiğinizde ortadan kalkan bir şeydir”
Philip K. Dick (1928-1992)
“Titizlikle işlenmiş bir gerilim”
Variety
“Eraserhead’i anımsatan bir beyin fırtınası”
Independent Magazine
“Philip K. Dick bu filme izlese, gurur duyardı”
Twitch
“HERKES KENDİ CEHENNEMİNİ İÇİNDE TAŞIR..!”
“Gerçeklik, ona inanmaktan vazgeçtiğinizde ortadan kalkan bir şeydir”
Philip K. Dick (1928-1992)
ŞÜPHE-Tale 52- synopsis
Iasonas evinde yakın arkadaşlarına verdiği bir yemekte Penelope ile tanışır. Herşey burada başlar ve hep buradan başlamaya devam eder. Dışarı çıkarlar, birbirlerini tanımaya başlarlar ve bir süre sonra Penelope Iasonas’ın yanına taşınır. Iasonas onunla herşeyi paylaşabilmektedir. Çocukken oynadığı rüyalarını kontrol etme oyununu bile. Ta ki o sabaha kadar. Iasonas uyandığında Penelope’nin ortadan kaybolduğunu görür. Nereye gittiğini, niçin gittiğini bilmemektedir. Ne olduğunu hatırlayamaz. Buna kronik başağrıları mı neden olmaktadır yoksa geçmişinden gelen ve onu gerçeklikten giderek uzaklaştıran karanlık bir sır mı?
Iasonas hafızasını ve hayatını geri kazanmanın bir yolunu bulmak zorundadır; ancak yoluna sürekli olarak bir şeyler çıkmaktadır…
Acaba çocukken oynadığı oyun geri mi gelmiştir?
Ya da bir tür psikolojik bozukluk yaşamını tehdit mi etmektedir?
Belki de açıklanamayan esrarengiz bir olay, bir zaman sıçraması onu giderek kuyunun dibine çekmektedir…
Yönetmenin Notu
KONU
Bir ilişkinin sonuna ve başlangıcına ilişkin çarpıcı bir öykü olan TALE 52, fantastik gerilim ve psikolojik drama arasında bir çizgide yer almaktadır.
Takıntılı bir aşk filmi.
Sınırlarının ötesine geçmek, hatalarını telafi etmek, sevdiği kadını geri kazanmak uğruna kendine olan güvensizliğinin ve zayıflıklarının üstesinden gelmek için mücadele eden; ve tüm bunları yaparken kendini cezalandıran daha ötesi kendini obsessiyonuna hapseden bir adamın öyküsü.
Ancak her zaman baştan başlama şansı vardır, belki de bu kez herşey yoluna girecektir.
TALE 52 tümüyle başroldeki karakterin bakış açısını benimsemektedir.
Karakterin gerçekliğe dair kendi kişisel vizyonunu ya da imgelemini keşfetme, deneyimleme şekli ve dikte ettiği düzen, öyküsel yapıyı belirlemektedir. Bu bağlamda plotta(ana hikaye) “gerçek”lik, karakterin bakış açısına uygun olarak belirsiz bırakılmıştır.
Bu sıradışı hikayeyi ve karakterin hikayenin bütününe yayılan subjektif bakış açısını inandırıcı bir biçimde kurgulamak için, her şeyin bizimle bağlantılı/ilgili kabul edildiği “objektif gerçeklik” ya da “gerçek dış dünya” fikri tamamen yok sayılmaktadır.
Tüm aksiyon, kahramanın evi ve apartmanın ıssız, klostrofobik yer altı parkına hapsolmuştur.
Buradaki amaç, dışarıdan gelen uyarıcı, karakterin yalıtılmış, küçük kişisel dünyasını tehdid eden her şeye karşı inzivaya çekilme ve sıkışmışlık duygusunu yeniden yaratmaktır.
Her ne kadar kahramanımızın engin, ıssız deniz kıyısı manzarasına yaptığı son hamle bir katharsis beklememize yol açıyorsa da, bu sorgulanabilir. Kahramanın kaçış yolu açık alandan yahut uçsuz buçaksız bir ufuktan geçmemektedir. Bazen büyük ölçekte bir kış manzarası bile küçük bir apartmandan daha klostrofobik ve daha az gerçekçi olabilir.
GÖRSELLİK
Klostrofobia ve sıkışma hissini yaratmak için çerçeve boyutu olarak özellikle 1:2.40 kullanılmıştır. Öykü çoğunlukla küçük bir apartman dairesinde kurgulanmış ve sinematografik açıdan kumlu, ekspresyonist bir hava yaratmak için 16mm çalışılmış; sıradışı bir aşk hikayesini anlatmak üzere alışılmışın dışında bir bakış açısı benimsenmiştir.
Yönetmenin Özgeçmişi:
1976 yılında doğan Alexis Alexiou Athena Üniversitesi’nden fizik diploması aldıktan sonra Yunanistan’da sinema okumuştur. Kısa filmleri ile sayısız uluslararası festivalde yer almıştır. Tale 52 Alexis Alexiou’nun ilk uzun metrajlı filmidir.
Filmografi
2003 ARISTIDES ALOPEKAS (35mm, 22 min)
2001 REMEMBER ME? (super 16mm – blow up to 35mm, 15 min)
2000 CLARK KENT IS SUPERMAN! (super 8mm – blow up to 35mm, 17 min)
1998 TUGO TUGO (16mm, b/w, 14 min – co direction)
OYUNCULAR : GIORGOS KAKANAKIS, SERAFITA GRIGORIADOU, DAPHNE LABROYIANNI, ARGYRIS THANASSOULAS, YIASEMI KILAIDONI, ORPHEAS ZAFIROPOULOS
SORUMLU YAPIMCI: PANAGIOTIS FAFOUTIS
YÜRÜTÜCÜ YAPIMCI: MARIA DRANDAKI, ALEXANDRA BOUSSIOU
MAKYAJ: SISSY PETROPOULOU
MAKYAJ FX: ALAHOUZOS STUDIO
SES: DIMITRIS KANELLOPOULOS, ECHO STUDIO
KOSTÜM TASARIM: KIKI KARABELA
YAPIM DİZAYN: PENELOPE VALTI
MÜZİK: FELIZOL, PEEKAY TAYLOH
GÖRÜNTÜ YÖNETMENİ: CHRISTOS KARAMANIS
KURGU: PANOS VOUTSARAS
YAZAN, YÖNETEN, YAPIMCI: ALEXİS ALEXİOU
YAPIM YILI: 2008
TEKNİK ÖZ: : 97 min, 35mm, 1:2,35, color, dolby digital
DAĞITIM: TİGLON
VİZYON TARİHİ: 18 HAZİRAN 2010